Herbert Dijkstra

Commentator NOS Sport

In sportief opzicht was 1988 voor mijzelf een topjaar met kwalificatie voor de Olympische winterspelen als schaatser in Calgary en voor de zomerspelen als wielrenner in Seoul.

De ervaring van een leven als topsporter in combinatie met een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam vormt het fundament voor m’n werk als sportcommentator.

In 1989 kreeg ik de kans om bij de regionale omroep, Radio Drenthe, m’n eerste journalistieke bijdragen te leveren. Ik was daar zowel op de nieuws- als op sportredactie werkzaam.

Met name het werken op de nieuwsredactie betekende voor mij een enorme verbreding en hoewel de focus, gezien m’n achtergrond, op sportverslaggeving was gericht, ben ik incidenteel inzetbaar gebleven voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Zo maakte ik diverse reportages in het Midden-Oosten, sprak daar met onder anderen Yasser Arafat en maakte in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever een reportage over de gevolgen van de bouw van de muur voor de Palestijnse bevolking.

Via RTL Sport, in 1993, kwam ik in oktober 1994 bij Studio Sport als schaats- en wielercommentator. Als sporter, en later als journalist, was ik vijftien keer aanwezig bij de Olympische zomer- en winterspelen. Niettemin beschouw ik het live verslag van de Elfstedentocht van 1997 als journalistiek hoogtepunt, vanwege het unieke karakter van dit sportevenement.