Iris de Graaf

Correspondent Rusland

Mijn fascinatie voor Rusland begon als klein meisje door mijn Russische oma. De geur van borsjtj in haar huis, de matroesjka poppen waar ik mee speelde, maar ook het keiharde karakter van mijn oma en haar verhalen over de oorlog maakten veel indruk op mij.

Ik hoop Rusland een menselijk gezicht te kunnen geven

Iris de Graaf

Tijdens mijn studie Slavistiek en Ruslandkunde, waar ik de taal leerde spreken, lezen en schrijven, dompelde ik me onder in de geschiedenis en cultuur van Rusland. Ik studeerde cum laude af en verhuisde naar St. Petersburg.

Door in Rusland te wonen werd die fascinatie langzaamaan omgezet in verbazing en een drang om het land te doorgronden. Ik ging terug naar Nederland voor een master journalistiek en wist wat ik wilde worden: Rusland-correspondent. Dat ik die rol nu mag vervullen, is ‘a dream come true‘. 

Tijdens mijn loopbaan bij de NOS heb ik me kunnen ontwikkelen als allround journalist. Als online verslaggever in beeld voor NOS op 3 en later voor NOS Stories, maar ook inhoudelijk als buitenlandredacteur. Ik hoop Rusland een menselijk gezicht te kunnen geven, door de bijzondere verhalen van al die verschillende mensen te vertellen. En om van dichtbij mee te maken hoe het land en de regio zich de komende jaren ontwikkelt. Niet alleen vanuit mijn standplaats Moskou, maar juist ook in de andere republieken en landen van de voormalig Sovjet-Unie.