Iris de Graaf

Presentator NOS Journaal

Al sinds ik een klein meisje ben, wil ik verhalen vertellen. Verhalen over mensen, over onrecht en over hoe de wereld in elkaar steekt. Dat alles komt voor mij samen in de journalistiek.

Na een aantal jaar studeren en werken in o.a. Rusland en Turkije keerde ik terug naar Nederland voor mijn master Journalistiek in Groningen. Daar leerde ik hoe ik verhalen met impact kon vertellen. Mijn journalistieke carrière begon bij NOS op 3, waar ik werkte als verslaggever. Later zette ik met een klein team NOS Stories op, waar ik een paar jaar onderzoeksverhalen voor jongeren op YouTube en Instagram presenteerde. Daarnaast werkte ik als Rusland-specialist op de buitenlandredactie.

In 2020 vertrok ik opnieuw naar Rusland, dit keer als correspondent met standplaats Moskou. Mijn correspondentschap begon ten tijde van de COVID-pandemie, met alle beperkingen van dien. Ik deed verslag van hoe Rusland drastisch veranderde in een land dat steeds autoritairder werd. Vervolgens, in februari 2022, schokte de Russische inval in Oekraïne de hele wereld. Vanuit journalistiek oogpunt was dat ontzettend interessant. Maar jarenlang werken in een onvrij land waar het journalistieke werk gecriminaliseerd is en propaganda alles beïnvloedt was niet makkelijk. Toch ben ik dankbaar dat ik juist in die historische jaren de oren en ogen mocht zijn voor Nederland – zolang dat kon. Halverwege 2023 moest ik noodgedwongen het land verlaten.

Ik zie het als een eer om als presentator het Nederlandse publiek te mogen blijven vertellen wat er allemaal in de wereld gebeurt én wat voor impact dat nieuws heeft op onze dagelijkse levens. Ik vind het belangrijk dat alle perspectieven doorklinken in onze verslaggeving en we dicht bij de mensen blijven om wie het gaat. Ook ben ik me ervan bewust dat het kiezen van de juiste taal en toon in onze berichtgeving van groot belang is. Ik hoop dan ook het nieuws open, integer en betrokken bij u in de huiskamers te brengen.