Jeroen Grueter

Commentator NOS Sport

Voor het geven van commentaar bij sportwedstrijden bestaat geen opleiding. Net als veel collega’s ben ik er min of meer bij toeval in terechtgekomen. Het fundament werd waarschijnlijk gelegd in de achtertuin van mijn ouderlijk huis in Bodegraven, waar ik luidkeels verslag deed van mijn eigen acties terwijl ik onbedoeld planten, fietsen en tuinhek aan flarden schoot.

Het werk dat ik mag verrichten is geen doel op zich, maar een middel om getuige te zijn van sport die ertoe doet. Van jongs af aan was er de wens om professioneel betrokken te zijn bij de sport en na een snuffelstage bij Voetbal International wist ik dat dat mijn lotsbestemming was.

Maar ook het pad van de journalistiek kent zijn valkuilen en omwegen. Zo werd het van schrijven over voetbal tv-reportages maken over sport en uiteindelijk praten over voetbal, zwemmen en ijshockey.

De commentatoren van NOS Studio Sport waren er in mijn verbeelding altijd al en zouden nooit weggaan. Daarom is het nooit in me opgekomen dat ik ooit een van hen zou worden. Eind 1996 was er nog een plekje vrij in dit opvanghuis voor sportverdwaasden. Ik hoop hier tot in lengte van dagen te mogen verblijven.