Jeroen Overbeek

Presentator NOS Journaal/NOS Evenementen

Sinds 1989 werk ik in verschillende rollen als journalist voor de NOS en Nieuwsuur. Ik doe dat als presentator, (eind)redacteur, verslaggever en talentcoach – op zowel radio, televisie als internet. Van huis uit ben ik staats- en bestuursrechtjurist.

Naast honderden gewone tv-journaals ieder jaar, heb ik ook veel breaking-news, live tv-uitzendingen gedaan, zoals de val van Bagdad (2003), de aanslag op Koninginnedag (2009) de aanslagen in Parijs (2015), de mislukte staatsgreep in Turkije (2016) en de avond van de aanslag op Peter R. de Vries (2021). Tijdens die toch heftige nieuwsgebeurtenissen improviseerde ik soms urenlang en leidde de kijker langs gasten, verslaggevers en correspondenten. Sinds 2003 ook ben ik presentator-commentator bij nationale gebeurtenissen, zoals de Nationale Herdenking op 4 mei in Amsterdam. In 2014 was ik commentator op de vliegbasis Eindhoven op de dag van nationale rouw na het neerhalen van de MH17. 

Op de NOS-redactie geef ik soms workshops aan intern, journalistiek talent en ben co-trainer bij cursussen voor (regio)verslaggevers. Daarnaast was ik jarenlang gastdocent, gecommitteerde of extern assessor bij bachelor- en masteropleidingen en trainde Afrikaanse en Aziatische mediaprofessionals.

Mijn journalistieke motto is: What’s In It For U? Want het gaat er volgens mij vooral om dat u begrijpt wat er is gebeurd. En waarom het belangrijk is dat u het weet en wat het zou kunnen betekenen voor u. Daarom schrijf ik graag zelf mijn teksten, of sleutel eraan.