Joris Marseille

Presentator NOS Jeugdjournaal

Jaren voor ik hier begon, dus lang voordat ik Communicatiewetenschap en Wijsbegeerte zou gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam, wist ik al dat ik ooit bij het NOS Jeugdjournaal wilde werken. Dat het mijn eerste echte baan zou worden en dat ik het hier zo naar m’n zin zou hebben – inmiddels als presentator, verslaggever en eindredacteur –, dat is geweldig.

Ik was als kind een trouwe kijker en ben dat altijd gebleven. Het is mooi en belangrijk dat er in Nederland een nieuwsprogramma voor kinderen bestaat. Dat het NOS Jeugdjournaal elke dag op televisie is, lijkt vanzelfsprekend. Maar als je naar landen om ons heen kijkt, zie je dat het heel vaak anders gaat.

Vertellen wat er in de wereld gebeurt, op begrijpelijke wijze, is wat we bij het NOS Jeugdjournaal doen. Wat ik ook erg leuk vond om te doen, is daarover vertellen in het buitenland. Ik heb training gegeven aan journalisten in Indonesië en Mozambique die daar een jeugdjournaal willen beginnen.

Hoe simpel het soms ook lijkt; kinderen interviewen is een van de lastigste journalistieke klussen. Maar zeker één van de leukste.