Joris van den Berg

Commentator NOS Sport

In augustus 1991 betrad ik voor het eerst de burelen van Studio Sport. Dat gebeurde nadat een collega op de redactie van het Veronica Blad mij gewezen had op een NOS-advertentie in de krant: ‘Beeldredacteuren gezocht’.

De zeven daaropvolgende jaren was ik vervolgens actief op twee fronten: doordeweeks als redacteur/verslaggever bij de voorloper van Veronica Magazine en in de avonduren en weekeindes bij de NOS.

In 2005, toen ik inmiddels zeven jaar in vaste dienst was bij de NOS, stoomde Heinze Bakker me klaar voor een rol als commentator.Sindsdien ben ik te horen bij wielrennen en (sinds najaar 2012) bij shorttrack.

Bij wielerkoersen doe ik regelmatig – met buitengewoon veel plezier – verslag vanaf de motor. Vanwege shorttrack mocht ik commentaar geven tijdens de Winterspelen 2014 van Sotsji. Twee weken na dat evenement was ik – vanuit Montreal – commentator bij de WK shorttrack.

De laatste twee rondjes van de aflossingsfinale, waarin de Nederlandse mannen op spectaculaire wijze goud pakten, beschouw ik als hét voorlopige hoogtepunt uit mijn tv-carrière. Die avond werd me weer eens duidelijk wat mij in dit werk drijft: het uiterst verslavende nu-of-nooit-karakter van live-verslaggeving.