Jorn Jonker

Verslaggever Den Haag

In Den Haag gebeurt het en als het hier niet gebeurt dan reageren ze er wel op. Als verslaggever in Den Haag heb ik dan ook het idee altijd bovenop het nieuws te kunnen zitten. 

Maar het interessante van Den Haag is voor mij de combinatie van dat laatste, snelle nieuws verslaan en daarnaast ook kunnen uitzoeken wat er achter de schermen speelt. Stukken lezen, informatieverzoeken doen en betrokkenen voor en achter de schermen spreken. Om zo te proberen een zo goed mogelijk beeld te geven van wat er hier wordt besloten. 

Dat is niet altijd makkelijk. Al was het maar omdat politici er niet altijd zin in hebben om een zo helder mogelijk beeld te geven van hun bezigheden en overwegingen. Ik vind het een uitdaging om, onder meer via interviews, dat beeld wel helder te krijgen. Politici dwingen tot duidelijkheid of op zijn minst de kijker te laten zien dat politici die helderheid, om wat voor reden dan ook, nu even niet willen geven. 

Ik loop sinds 2013 rond op het Binnenhof als politiek verslaggever. Eerst voor De Telegraaf, later voor Nieuwsuur en de NOS. Zaken veranderen in die tijd: de pers lijkt vaker verbaal aangevallen te worden bijvoorbeeld, politici zelf polariseren soms en verspreiden af en toe regelrechte onzin. Tegelijkertijd blijven de meeste politici vooral hard werken om te doen wat het beste is voor Nederland. Wat dat beste dan is, daarover mogen ze van mening verschillen. Het is volgens mij in die jaren alleen maar waardevoller geworden dat er verslaggevers zijn die voor u kijken wat er klopt, wat de grote lijnen zijn en wat er niet in persberichten staat maar wel belangrijk is. Ik werk er hard aan om zo’n verslaggever proberen te zijn.