Lucas van de Meerendonk

Presentator NOS Jeugdjournaal

Lucas van de Meerendonk is sinds de start van het Zapp Weekjournaal, in 2014, één van de twee vaste verslaggevers. Daarvoor werkte hij ruim twee jaar voor SchoolTV Weekjournaal (NTR) en als freelancer voor onder andere het NOS Jeugdjournaal, AD, De Rekenkamer van KRO-NCRV en BNN Today op NPO Radio 1.

Van de Meerendonk heeft reportages gemaakt in binnen- en buitenland, over onder meer de Amerikaanse verkiezingen en de vluchtelingencrisis in Oekraïne. Met het portret dat hij op Lesbos maakte, van het 12-jarig meisje Amal en haar familie die gevlucht waren uit Syrië, won het Zapp Weekjournaal de YNE Award 2015, een televisieprijs voor de beste reportage van een Europees nieuwsprogramma voor kinderen. Van de Meerendonk interviewde de afgelopen jaren ook bekende personen als Daniel Craig (James Bond), koningin Máxima, Louis van Gaal en Mark Rutte.

Over zijn overstap naar het NOS Jeugdjournaal zegt Lucas van de Meerendonk: “Dit is voor mij een droombaan. Al vanaf het moment dat ik Journalistiek ging studeren, wilde ik het Jeugdjournaal presenteren. Dus toen ik de kans kreeg, heb ik die gegrepen. Ik hou ervan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en voor mij is met name het presenteren een nieuw aspect waarin ik mij graag verder ontwikkel. “

Ronald Bartlema, chef NOS Jeugdjournaal: “Lucas kent de doelgroep en de doelgroep kent hem. Hij is ervaren, maar heeft tegelijkertijd zijn journalistieke onbevangenheid behouden. Ik vind dat een van de vele kwaliteiten van Lucas. Hij begon hier heel wat jaren geleden als stagiair en ik ben blij en ook wel een beetje trots dat hij nu het presentatieteam van het Jeugdjournaal komt versterken.”