Maarten Tip

Commentator NOS Sport

Radio en tv maken was al een grote hobby toen ik nog op de lerarenopleiding in Nijmegen zat. Dat begon bij de ziekenomroep in Nijmegen (en in Bangor, Noord-Wales, tijdens een buitenlandse stage) en ging al snel verder bij de lokale omroep in mijn geboorteplaats Enschede en bij Radio Hengelo, waar ik presenteerde en verslag deed van sportwedstrijden.

In 1994 begon ik bij RTV Oost. Daar heb ik zo’n beetje alles gedaan:  ik presenteerde er sportprogramma’s op radio en tv, was verslaggever en commentator en deed ook redactie en eindredactie van (vooral) sportprogramma’s. 

In 1999 stapte ik over naar de VARA, naar het programma Jules Unlimited. Ik was redacteur en deed er itemregie. Na twee jaar volgde de overstap naar NOS Studio Sport. Ook hier begon ik als redacteur, maar inmiddels ben ik de vaste commentator bij volleybal en beachvolleybal. In de winter doe ik snowboarden en freestyle ski.

Als commentator is het vooral geweldig om ter plekke te zijn bij grote evenementen. De sfeer meepakken en ook overbrengen in het commentaar, dat is voor mij de basis van het vak. Hoogtepunt tot nu toe waren de Olympische Winterspelen van 2010. Ik was commentator bij de ‘gouden’ afdaling van Nicolien Sauerbreij.

Stilletjes hoop ik nog veel van dat soort momenten mee te maken. Een ‘gouden’ volleybalmoment zou ook prachtig zijn!