Mariël Haggeman

Nieuwslezer NOS Nieuws

Mijn beroepskeuze stond al jong vast: ik wilde journalist worden. Het leek me een fantastische manier om overal te kunnen rondkijken en vragen te stellen. Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor de Journalistiek in Tilburg raakte ik verslingerd aan radio. Het is een heel direct medium en je kunt je eigen beelden maken bij wat je hoort. Bij de regionale omroepen in Gelderland en Overijssel kreeg ik de kans om me te ontwikkelen. Duizenden kilometers heb ik afgelegd om het nieuws te verslaan en verhalen te maken over bijzondere mensen en situaties.

De overstap naar de NOS was in eerste instantie een keuze voor televisie, maar de radio bleef trekken. Daarom verdeel ik nu mijn tijd over het lezen van het NOS Journaal op de radio, het maken van het mediaoverzicht op NPO Radio 1 en het schrijven en presenteren van het krantenoverzicht in NOS Met Het Oog op Morgen. Daarnaast maak ik televisieonderwerpen en ben ik voice-over.

Een indrukwekkend moment in mijn journalistieke bestaan was het neerstorten van een F-16 gevechtsvliegtuig in de wijk Hasseler Es in Hengelo, in 1992. De ravage was groot, maar gelukkig waren er geen slachtoffers. Dat was anders bij de vuurwerkramp in Enschede. Een paar maanden na mijn overstap naar Hilversum ontplofte op 13 mei 2000 in Enschede een opslagplaats met vuurwerk. Straten die ik goed kende, bestonden opeens niet meer. Die aanblik maakte een diepe indruk. Het was een moment waarop de journalistieke afstand even iets minder was.