Matthijs Holtrop

Verslaggever NOS Nieuws

Praktisch mijn hele leven ben ik bezig met journalistiek. Op mijn elfde begon ik met een in elkaar geknipt- en geplakt krantje. Op de middelbare school kwam ik als schoolkrant-verslaggever in contact met een radioverslaggever van de NOS. Ik mocht een dagje meelopen toen wist ik het direct: dit is mijn droombaan. 

Na een studie journalistiek en een halve studie sociale geografie ben ik in de journalistiek gaan werken. Na mijn laatste journalistieke stage bleef ik in 2004 bij de EO werken (Twee Vandaag, Netwerk), waarna ik bij Omroep Gelderland aan de slag ging. Daar heb ik begin 2010 mijn contract weer ingeleverd om te gaan freelancen. Het werken voor verschillende omroepen geeft een enorme variatie in het werk, omdat je bij verschillende media een kijkje in de keuken krijgt.

Naast het nieuws heb ik tussen 2012 en 2016 als docent gewerkt op het mbo. Bij de opleiding tot ‘mediaredacteur’ gaf ik onder meer journalistiek. Het onderwijs geeft veel voldoening, want je krijgt de kans om in levens van pubers het verschil te maken en kennis en kunde over te dragen. Helaas viel dit werk niet meer te combineren met de journalistiek en ben ik hiermee gestopt.

Nu ruim 15 jaar na mijn reportage als schoolkrantverslaggever kan ik vaststellen dat het radioverslaggeversvak minstens zo leuk is als ik toen dacht. Elke dag krijg ik de kans om de verhalen te vertellen over wat u en ik meemaken in de wereld. Het is een eer om de verhalen te vertellen die ons bezighouden. Bij rampen deel je het laatste nieuws met de luisteraar en bij een achtergrondverhaal is het de kunst om diepgang te creëren vanaf de eerste seconde.