Meike Wijers

Correspondent Australië, Nieuw Zeeland en Pacifische eilanden

Als kind was ik al gefascineerd door verhalen van bijzondere mensen en plekken die heel anders zijn dan die ik kende. Later leerde ik dat je als journalist zonder gêne bij mensen binnen mag komen en alle vragen mag stellen. 

Als jonge journalist toog ik naar Londen om als freelancer ervaring op te doen. Ik werkte er als correspondent voor de Belgische krant De Tijd en als verslaggever bij de Financial Times en deed onder meer verslag van het onafhankelijkheidsreferendum in Schotland en de begrafenis van Margaret Thatcher. In 2015 vertrok ik naar Australië voor een master journalistiek. Ik bleef omdat mijn nieuwsgierigheid naar dit land vol tegenstellingen was gewekt. Het is een fantastische kans om nu als correspondent verslag te mogen doen over deze regio.


De Australische en Nieuw-Zeelandse cultuur heeft veel raakvlakken met de Nederlandse, maar is op verschillende punten verrassend anders. Ik ben gefascineerd door de geschiedenis en cultuur van de oorspronkelijke bevolking en wil deze onderbelichte verhalen aandacht geven tijdens mijn correspondentschap. Ook spelen in deze regio de thema’s die wereldwijd van belang zijn een grote rol; zoals klimaatverandering, de relatie van het westen met China en vluchtelingenbeleid.