Miral de Bruijne

Correspondent Spanje en Portugal

Opgegroeid in een oorlogsgebied ontwikkelde ik als kind een sterk gevoel van rechtvaardigheid. ‘Hoe kan de wereld soms toch zo oneerlijk zijn?’ vraag ik me tot op de dag van vandaag af. De illusie dat je die onrechtvaardigheid als individu kan tegengaan, heb ik allang niet meer. Maar als journalist hoop ik toch mijn steentje te kunnen bijdragen.

Na de School voor Journalistiek (Utrecht) kwam ik in Hilversum terecht. Daar werkte ik eerst bij RTL Nieuws en later voor de NOS als specialist Midden-Oosten. Vanuit de redactie zette ik vaak lokale journalisten aan het werk op plekken waar we als NOS niet (snel) konden komen, bijvoorbeeld in Syrië, Afghanistan en Gaza. Samen met verschillende correspondenten maakte ik verhalen wereldwijd. Ervaringen die ik meeneem als correspondent in Spanje en Portugal.

Sinds de herfst van 2023 woon ik met mijn gezin in Spanje, waarvandaan ik Nederland op de hoogte stel van het nieuws uit Spanje en Portugal. Naast correspondent ben ik ook moeder van een jonge dochter en dat zorgt af en toe voor uitdagingen. Maar ik ben ook enorm trots dat we in een tijd leven waar die twee dingen te combineren zijn.

Door het klimaat, de prachtige natuur, het eten en de gastvrijheid zijn Spanje en Portugal landen die we in Nederland vooral kennen als vakantiebestemming. Dat is logisch, maar het Iberisch Schiereiland is meer dan dat. Het zijn landen waar veel actuele en universele thema’s aan bod komen, zoals klimaatverandering, migratie en polarisatie. En dan zijn er natuurlijk al die verhalen die Spanje en Portugal juist uniek maken, verhalen die ik zo veel mogelijk hoop te brengen.