Nina Jurna
Correspondent Latijns-Amerika en SurinameMijn eerste interview ooit kan ik me nog goed herinneren. Dat was met de plaatselijke postbode in het dorp waar ik op de lagere school zat. Ik was een jaar of tien en we kregen een opdracht om in groepjes iemand te interviewen over zijn of haar beroep. Nadat we keurig de vooraf opgestelde vragen hadden gesteld en de postbode zijn antwoorden had gegeven, pakten mijn klasgenoten hun tas in om te vertrekken. Maar ik zat nog boordevol vragen. De een na de andere vraag kwam in me op: steeds meer wilde ik weten over de postbode en zijn werk. Terwijl de andere leerlingen ongedurig aan mijn mouw trokken om te vertrekken, had ik die middag ontdekt dat ik interviewen het leukste vond wat er was.
Na de School voor Journalistiek werd ik verslaggever voor de Amsterdamse zender AT5. Bij deze lokale zender leerde ik vooral om grotere thema’s te vertalen naar microverhalen die speelden in de stad. Mijn grote passie ging al van jongs af uit naar Latijns-Amerika. Als tiener verslond ik de boeken van Gabriel Garcia Marquez en ik raakte bevlogen door de geschiedenis van de oude culturen van de Maya’s en Inca’s. Ik vertrok naar Mexico om daar Spaans te leren, en al rondreizend droomde ik ervan ooit Latijns-Amerika correspondent te worden.
Mijn eerste bezoek aan Suriname, als twintiger, was vooral een rootsreis, op zoek naar mijn familie daar, maar ik raakte ook geïnspireerd door alle verhalen die er lagen. Ik werd correspondent voor RTL Nieuws in Suriname. Maar mijn fascinatie voor de rest van de regio bleef en na tien jaar correspondentschap Suriname, vertrok ik naar grote buur Brazilië. Mijn passie kan ik helemaal kwijt in het correspondentschap Latijns-Amerika, waarbij ik ook Suriname op voet volg en hierover verslag uitbreng. Het gebied is groot en de landen zijn divers, en dat maakt het werken hier ook zo dynamisch en veelzijdig.
De verschillen tussen arm en rijk zijn gigantisch groot in dit continent, een probleem dat terug gaat tot de koloniale tijd. De oude structuren die toen zijn gelegd zijn nog steeds zichtbaar in de hedendaagse maatschappelijke, economische en politieke machtsverhoudingen. Er ligt hier, mede door de smeltkroes van culturen en de enorme diversiteit van het gebied een schat aan verhalen. Ik probeer de verhalen vanuit Latijns-Amerika zo dicht mogelijk bij de mensen in Nederland te brengen, maar wel vanuit het perspectief van de lokale bevolking.
Er spelen hier belangrijke en actuele thema’s die ook de rest van wereld aangaan: democratieën die bedreigd worden, mensenrechtenschendingen, de klimaatverandering en milieuproblematiek waarbij de ontbossing van de Amazone en de bedreiging van de Inheemse bevolking een grote rol speelt. Dit continent zit nog vol grote uitdagingen. Als journalist ben ik voorlopig nog niet uitverteld.