Nouschka van der Meijden

verslaggever

De politiek is een van de meest fascinerende werelden om in te werken want waar loop je als journalist nou direct op de werkvloer rond van de mensen die je onderzoekt? De Tweede Kamer is een bijzondere plek, zelfs in het nieuwe gebouw. De hoofdpersonen uit de politiek kan je daar op de gang aanschieten en vragen naar de laatste stand van zaken. Je voelt de spanning tijdens de debatten in de plenaire zaal en hoort in de wandelgangen over het politieke plan dat daarachter zit. Die combinatie van serieuze maatschappelijke thema’s en het persoonlijke politieke spel is waarom ik dit werk zo interessant vind en het altijd verrast.

In Den Haag weet je nooit hoe de dag gaat lopen. De laatste jaren, met corona, de Functie-elders-formatie en het succes van splinternieuwe partijen, heb je steeds het idee dat wat er nu gebeurt toch echt uniek en historisch is. Maar voor je het weet zit je alweer in de volgende crisis en dendert de trein door.

Ik heb zelf ook wat functies elders gehad voordat ik bij de NOS belandde. De journalistiek begon voor mij met een stage bij De Pers, de krant die toen nog overal gratis te krijgen was. Daarna wist ik definitief dat ik van vragen stellen mijn beroep wilde maken. Ik schreef me in voor de Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek (PDOJ) en kwam bij Het Parool terecht. Mijn eerste baan voor de televisie was op de redactie van Editie NL. Den Haag kwam erbij toen ik politiek redacteur van Pauw, Jinek en Beau werd. De talkshow is een geweldige leerschool als je bedenkt wie er in een seizoen allemaal aan zo’n tafel aanschuift. Maar na een paar jaar wilde ik mijn eigen verhalen maken. Dus stapte ik in 2022 over naar de politieke redactie van de NOS. Hier mag ik nu dagelijks met veel plezier verslag doen vanuit de Haagse stolp. Want wat is er nou leuker dan elke dag op pad te gaan met je vragen, op zoek naar goede verhalen om de kijker te vertellen?