Peter Kuipers Munneke

Weerpresentator

Sinds april 2013 presenteer ik voor de NOS weerberichten op internet, radio en televisie. Ook draag ik bij aan nieuws over weer, klimaat en milieu. Hoe is dat zo gekomen?

Tijdens mijn opleiding Natuurkunde (Rijksuniversiteit Groningen) ontdekte ik mijn interesse voor de fysica van het weer en klimaat. Na bijvakken in Utrecht en een afstudeeronderzoek in Uppsala (Zweden) werk ik sinds 2005 als polair meteoroloog aan de Universiteit Utrecht. Eerst als promovendus, nu als onderzoeker.

Ik probeer te doorgronden hoe de grote ijskappen in Groenland en Antarctica onder invloed van de huidige opwarming zullen afsmelten. Voor mijn onderzoek ben ik op expeditie geweest naar Spitsbergen, Groenland en Antarctica.

En nu dus ook weerman bij de NOS. Meteorologische kennis is daarvoor onontbeerlijk, maar ik moet u, kijker en luisteraar, ook aan de hand kunnen nemen, en u het weer van morgen kunnen laten vóelen. De taal is daarvoor het belangrijkste instrument. Uitleggen, verklaren, duiden, kennis overdragen, dat is wat ik ontzettend leuk vind. Als weerman en als klimaatonderzoeker.

Is er in mijn leven dan nog meer dan ijskappen en lagedrukgebieden? Jazeker: jazzmuziek, wielrennen, en pianospelen. Als ik er tenminste tijd voor vind.

Hier kun je een filmpje vinden waarin te zien is hoe een werkdag bij de NOS er bij mij uitziet.