Samira Jadir

Correspondent Marokko

Tijdens mijn studie Journalistiek in Tilburg kon ik nog niet bevroeden dat ik ooit in het land van mijn voorouders journalistiek zou bedrijven. Oorlogsverslaggeefster worden was het doel, maar na het behalen van mijn diploma kwam ik in de regionale journalistiek terecht. Ongetwijfeld minder spannend, maar zeker een goede leerschool om mijzelf als journalist te ontwikkelen. 

De Arabische lente begon en ik werkte, vooral achter mijn bureau, voor een regionale krant in Ridderkerk. Op de voet volgde ik de NOS live-verslagen over de laatste ontwikkelingen op het Tahrirplein in Egypte. De Arabische wereld veranderde en ik vroeg me af hoe het leven er uitzag voor mensen die dezelfde namen dragen als mijn familieleden. 

In 2017 verhuisde ik naar Casablanca om daar te werken als journalist en om opnieuw kennis te maken met het land dat mijn ouders in de jaren zestig achter zich hadden gelaten. Een compleet ander Marokko dan ik kende uit familieverhalen en de vakanties die ik er heb doorgebracht.

De band tussen Marokko en Nederland is nauwer dan er wordt gedacht. Een gezamelijke geschiedenis die teruggaat tot 400 jaar geleden. In dit land waar moderniteit en conservatisme hand in hand gaan, zijn de sporen van de koloniale geschiedenis nog altijd zichtbaar. Aan mij de uitdagende taak om daar duiding aan te geven.