Sander van Hoorn

Correspondent Europese Unie, NAVO, België en Luxemburg

Ik denk dat het als kind al mis ging – half slapend op de achterbank van de auto luisterend naar Met het Oog op Morgen. De liefde voor nieuws en radio werd er zo onbewust ingegoten – of was het een snood plan van mijn ouders? Wat een eer als je dan jaren later voor dat programma mag gaan werken.

Daar zat trouwens wel nog een (mislukte) studie financiële bedrijfskunde en een (gelukte) studie politicologie tussen en ook een freelance rondgang langs onder (veel) meer Radio Noord-Holland, de VPRO en de Wereldomroep.

Het is een voorrecht: als verslaggever of correspondent vooraan te staan en te mogen vertellen wat er gebeurt. Voor zover je dat ooit kunt overzien, natuurlijk. Ik probeer daarom de verwondering in mijn verslaggeving te houden. Het besef dat bijna nooit iets is zoals je van tevoren verwachtte dat het zou zijn. Dat er altijd enorm veel grijstinten tussen het ‘zwart’ en ‘wit’ zitten. Dat geldt zeker in het Midden-Oosten, waar ik van 2011 tot 2017 correspondent was met als standplaats Beiroet, Libanon. Sinds de zomer van 2017 doe ik vanuit Brussel verslag van de gebeurtenissen in België en Luxemburg en per 7 november 2018 ben ik voor de NOS correspondent voor de Europese Unie.

En vertellen wat er gebeurt kan bij de NOS op veel manieren. Live in het Journaal; met een reportage op NPO Radio 1; wat laagdrempeliger bij NOS op 3 of het NOS Jeugdjournaal of, in een wat dieper gravend gesprek in – jawel – Het Oog.