Sander van Hoorn

Verslaggever NOS Nieuws

Ik denk dat het als kind al mis ging – half slapend op de achterbank van de auto luisterend naar Met het Oog op Morgen. De liefde voor nieuws en radio werd er zo onbewust ingegoten – of was het een snood plan van mijn ouders? Wat een eer als je dan jaren later voor dat programma mag gaan werken.

Daar zat trouwens wel nog een (mislukte) studie financiële bedrijfskunde en een (gelukte) studie politicologie tussen en ook een freelance rondgang langs onder (veel) meer Radio Noord-Holland, de VPRO en de Wereldomroep.

Het is een voorrecht: als verslaggever of correspondent vooraan te staan en te mogen vertellen wat er gebeurt. Voor zover je dat ooit kunt overzien, natuurlijk. Ik probeer daarom de verwondering in mijn verslaggeving te houden. Het besef dat bijna nooit iets is zoals je van tevoren verwachtte dat het zou zijn. Dat er altijd enorm veel grijstinten tussen het ‘zwart’ en ‘wit’ zitten.

En vertellen wat er gebeurt kan bij de NOS op veel manieren. Live in het Journaal; met een reportage op NPO Radio 1; wat laagdrempeliger bij NOS op 3 of het NOS Jeugdjournaal of, in een wat dieper gravend gesprek in – jawel – Het Oog.

Sander van Hoorn is verslaggever en presenteert op zaterdagen het Radio 1 Journaal. Eerder was hij correspondent in de EU (met daarbij de NAVO, Belgie en Luxemburg), het Midden Oosten en Noord-Afrika en in Israël en de bezette gebieden.