Sebastiaan Timmerman

Commentator NOS Sport

‘Verteller’. Dat was ooit het antwoord van de zesjarige Sebastiaan op de vraag van de schooldokter wat hij wilde worden. ‘Verteller’ dus. Wist ik veel dat dat journalist heet, of verslaggever/commentator zo u wilt. De blik in de ogen van die schooldokter kan ik me meer dan dertig jaar later uiteraard niet meer herinneren, maar het commentatorenvirus zat dus al wel vroeg in mijn bloed.

En sinds het begin van deze eeuw mag ik mij dus verslaggever noemen voor de NOS. Na een korte schrijfcarrière op een regionale redactie van het Rotterdams Dagblad en een langere tijd bij Radio Rijnmond, zorgde een stage bij Langs de Lijn in 1999 voor een eerste contract. En zo kon ik, na ruim vier jaar School voor Journalistiek in Utrecht, direct in de praktijk verder aan de slag.

Wat heet ‘praktijk’. In 2000 kreeg ik, door het vertrek van twee collega’s, direct de kans om naar de Tour de France te gaan. Als interviewer na de finish en als reportagemaker. Die eerste Tour zie ik nog steeds als één van de hoogtepunten, omdat een jongensdroom uitkwam voor mij.

Naast het wielrennen volg ik sinds 2002 het schaatsen voor NOS Radio. Eerst als reportagemaker en sinds 2006 als commentator. Het verslag van de 500 meter tijdens de Olympische Spelen 2014 van Sotsji is, wat betreft het schaatsen, één van memorabele momenten. Het was puur radiomaken. Geen gedoe met tussentijden, gewoon beschrijven wat je ziet.

Of vertellen, zeg maar.