Sjoerd den Daas

Correspondent China

“Zoveel mensen, zoveel verhalen. De 1,4 miljard Chinezen weten je keer op keer te verrassen. Vaak in positieve, soms in negatieve zin. Vervelen doet het in elk geval nooit.

Dat is ook wat mijn eerste docent Chinees me ruim tien jaar geleden vertelde toen ik begon aan het avontuur van mijn leven: als je Chinees gaat leren, hoef je je nooit meer te vervelen. Hij had gelijk, zoveel is me wel duidelijk na verschillende periodes van stage, studie en werk in het land.

Na een studie fysiotherapie, een minor Chinees en een studie bedrijfseconomie in Groningen en het Zweedse Uppsala meldde ik me in 2012 op de redactie van RTL Nieuws. Daar werkte ik me na een stage op de economieredactie op tot redacteur en verslaggever voor de uitzendingen van RTL Z. Daarna maakte ik met eerst het Financieele Dagblad, later ook RTL de sprong richting mijn droombaan: een correspondentschap China. Sinds het voorjaar van 2019 mag ik als correspondent de nieuwsconsument meenemen door dit fascinerende land voor de multimediale platformen van de NOS.

‘De Chinezen komen’, hebben we de laatste jaren vaak kunnen lezen. Ze zijn terug van weggeweest, kunnen we inmiddels op steeds meer plekken in de wereld zien. Dat gaat veel verder dan de Made in China-merkjes in onze kleding en op speelgoed. De invloedssfeer van Peking groeit, onder andere met initiatieven om de oude Zijderoute nieuw leven in te blazen of plannen om een tech-grootmacht te worden. Steeds vaker botst dat met de normen en waarden die wij in het Westen gewend zijn. Iets dat nog maar eens zichtbaar is geworden in de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De repressie in het land neemt toe, de eenpartijstaat laat zich steeds nadrukkelijker gelden en de economische groei neemt af. Maar het Westen heeft China nodig, of het nou gaat om handel of om klimaat. Van de kleine, opmerkelijke verhalen in de Chinese binnenlanden tot het grotere politieke machtsspel waarmee de kaarten op het wereldtoneel opnieuw worden geschud: ik zie het als een geweldige uitdaging dat van binnenuit mee te maken en de Chinezen een gezicht te geven.”