Thijs Kettenis
Correspondent Zuidoost-EuropaCorrespondent in Griekenland, dat betekent elke dag op een ligbedje op het strand met een cocktail in de hand. “Kijk, daar heb je onze correspondent vakantiegebieden”, zei een collega eens voor de grap toen ik in Nederland de redactie op kwam lopen. Was het maar zo’n feest. De afgelopen jaren heb ik van genoeg ellende verslag gedaan. Door de massale komst van vluchtelingen naar Lesbos en andere eilanden bijvoorbeeld, waar Griekenland totaal niet op berekend was. Maar ook tijdens bosbranden, een helaas elk jaar terugkerend fenomeen hier, dat dankzij de klimaatverandering alleen maar ernstiger dreigt te worden. En de financiële crisis niet te vergeten, in het vorige decennium. Na jaren wanbeheer van de staatskas zag Griekenland zich gedwongen in het buitenland miljarden aan leningen af te sluiten, in ruil voor draconische bezuinigingen. Grieken raakten massaal hun baan kwijt. Pensioenen en salarissen, voor wie zijn werk wel hield, gingen met tientallen procenten omlaag. Het leed en de woede onder de Grieken waren enorm. Van dat alles reportages en nieuwsberichten maken voelt als alles behalve vakantie vieren.
En het was die economische crisis nog wel waardoor ik in 2012 de overstap maakte van de financiële wereld naar de journalistiek, om meteen correspondent te worden. Na mijn studies economie en journalistiek en mijn stage op de economieredactie van RTL Nieuws ging ik aan de slag bij De Nederlandsche Bank. Die leende mij uit aan de Europese Centrale Bank, die mij op haar beurt voor meerdere projecten stationeerde in de Servische hoofdstad Belgrado. Toen de Griekse crisis op zijn hoogtepunt was, besloot ik dat het tijd was mijn economische achtergrond in te zetten in de journalistiek en de overstap te maken. En van Belgrado naar Athene, dat is niet eens zo ver.
Aanvankelijk schreef ik vooral voor Trouw en de regionale dagbladen die later opgingen in het Algemeen Dagblad, waar ik nu ook voor werk. In 2022 kwam de NOS daarbij.
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Allesbehalve. Natuurlijk omdat ik ook wel eens reisverhalen maak, reportages over het sterk aantrekkende toerisme dat veel geld in het laatje brengt, of een vluchteling portretteer die het ondanks alle tegenslag heeft gemaakt in Griekenland. Maar vooral omdat de Grieken als geen ander weten hoe ze van het leven kunnen en móeten genieten, hoe erg het ook tegenzit. Dat inspireert. Het is een kwaliteit die de vele Nederlandse vakantiegangers die hier zo vaak en graag komen, zullen herkennen.