Thomas Spekschoor

Verslaggever NOS

Het is een soort dubbelrol die ik bij de NOS heb: redacteur en verslaggever. Dat geeft me de kans om mijn eigen verhalen te onderzoeken en daarna ook zelf te maken. Dat klinkt misschien logisch, maar de werkwijze bij de NOS, vooral voor televisie, is dat die twee functies meestal gescheiden zijn. De redacteur zoekt een onderwerp uit, de verslaggever maakt het. 

De dubbelrol geeft me de kans om dieper te graven en te blijven zoeken naar veelzeggende details in het nieuws die inzicht geven in het grotere verhaal. Of om me in een onderwerp vast te bijten en me bijvoorbeeld een half jaar te storten op één verhaal en daar meerdere Journaal-onderwerpen over te maken.

Ik begon bij de NOS in 2009 op de buitenlandredactie waar ik tv leerde maken. Vanaf 2013 werkte ik daarnaast als verslaggever bij NOSop3. Van 2016 tot 2021 werkte ik op de Brusselse redactie van de NOS, waar ik mij vastbeet in taaie dossiers als de pulsvisserij en de Europese aankoop van corona-vaccins.

Sinds ik in de zomer van 2021 op de binnenlandredactie zit, heb ik bijvoorbeeld het dossier Afghaanse vluchtelingen gehad, toen dat in het najaar van 2021 actueel was en het dossier stikstof. Ik probeer in die dossiers niet alleen het nieuws te volgen en te verslaan, maar ook uit te leggen waar ontwikkelingen vandaan komen. Met cijfers en rapporten, hopelijk zonder dat het saai of te complex wordt.