Vlado Veljanoski

Verslaggever NOS Sport

Op de middelbare school in 1989 zei de docent Nederlands al vrij snel dat ik de verkeerde opleiding had gekozen. Dat was nadat ik mijn spreekbeurt over de val van de Roemeense president Ceausescu had gehouden. Ik maakte als enige leerling van de hele school gebruik van een tv en een videorecorder. Thuis had ik een compilatie op een VHS-band ‘gemonteerd’ en die maakte deel uit van mijn presentatie in de klas.

De studie Journalistiek in Utrecht combineerde ik met vrijwilligerswerk voor de lokale omroep Zaanradio. Tussendoor verdiende ik bij Dagblad Zaanstreek mijn eerste guldens in de journalistiek. Vanaf april 1996 liep ik drie maanden stage bij Studio Sport. Ik mocht blijven, ben afgestudeerd en begon als freelancer op de beeldredactie.

Sinds 2000 kan ik mijn droombaan uitoefenen. Mag als allround verslaggever wereldwijd naar sportevenementen. Ik maak reportages over allerlei sporten. Ben trots op twee eigen documentaires. De val van turner Yuri van Gelder in 2010 (over zijn drugsgebruik en schorsing). Plus de moeizame Olympische voorbereiding van Epke Zonderland die in 2012 uiteindelijk leidde tot een spectaculair en historisch gouden succes in Londen.

Werken voor NOS Studio Sport betekent voor mij: altijd streven naar journalistiek vakwerk, creatieve vrijheid. Het is avontuurlijk, onvoorspelbaar, mooi en vooral eervol.