Wilco Boom

Verslaggever Den Haag

Het spel en de knikkers. Die combinatie is wat het voor mij boeiend en spannend maakt in Den Haag.

Den Haag is theater. Politici weten soms beter dan acteurs hoe belangrijk het is hun verhaal goed over het voetlicht te krijgen. Dus spelen ze het politieke spel met verve. Maar het gaat ook echt ergens over in Den Haag. Over ziektekostenstelsels, de aanschaf van nieuwe straaljagers, hypotheekrenteaftrek, studiefinanciering en nog heel veel meer.

Hoe komen die beslissingen tot stand, welke spelletjes worden er gespeeld, welke compromissen gesloten, wie zijn de winnaars en wie de verliezers? Op die vragen de antwoorden zoeken en dat uitleggen is een eer en een genoegen.

Via de regionale dagbladjournalistiek en het Algemeen Nederlands Persbureau ben ik op de politieke redactie van het Algemeen Dagblad terecht gekomen. Intussen mag ik de luisteraars van het NOS Radio 1 Journaal al weer een reeks van jaren informeren over de ontwikkelingen op het Binnenhof.

Dankzij de dames en heren politici wil dat maar niet gaan vervelen. Zij blijven grossieren in nieuwe ontwikkelingen die ooit ondenkbaar waren. Of het nu gaat om de ineenstorting van het CDA en de formatie van de Paarse kabinetten in de jaren 90, of om daaropvolgend opkomst van het Fortuynisme en de PVV, de formatie van een minderheidskabinet, de achtereenvolgende kabinetscrisissen – het houdt maar niet op. 

Tot mijn grote plezier.