Xander van der Wulp

Verslaggever Den Haag

Na verschillende functies binnen de NOS werk ik al sinds 2008 in Den Haag. Als politiek verslaggever is elke werkdag anders. Nooit is te voorspellen hoe de dag eindigt. Vele campagnes en verkiezingen, kabinetten die zoeken naar meerderheden in een steeds verder versplinterde en gepolariseerde politiek, de plotseling groei van nieuwkomers als FvD en BBB én natuurlijk grote gebeurtenissen als de ramp met de MH17 en de coronacrisis; als politiek verslaggever stond ik vooraan en deed er voor het NOS Journaal verslag van.

Ik zie het als mijn belangrijkste taak om alle politieke ontwikkelingen begrijpelijk voor het voetlicht te brengen. Dat kan in de journaals op televisie, maar ook via YouTube en podcasts. Daarin is veel meer te vertellen over achtergronden, de context bij verhalen en onze journalistieke keuzes. Ik vind het belangrijk dat de NOS op allerlei manieren probeert om mensen te vertellen over de politiek. Aan het Binnenhof worden tenslotte de belangrijkste beslissingen genomen.

Al sinds mijn zeventiende werk ik bij het NOS Journaal. Tijdens m’n studie Communicatie (Sociale Wetenschappen, Universiteit van Utrecht) had ik allerlei ondersteunende functies op de redactie: in de regieruimte en bij productie. Na een stage en afstudeerproject bij CNN in Washington DC, ben ik fulltime in dienst gekomen bij de NOS. Sindsdien heb ik de veelzijdigheid van ons bedrijf in allerlei functies ervaren: buitenlandredacteur, eindredacteur televisie en – voordat ik naar Den Haag vertrok – hoofd van een grote redactie (internet/teletekst/radionieuws).