NOS Jeugdjournaal

NOS Jeugdjournaal

Het NOS Jeugdjournaal brengt nieuws en reportages voor kinderen in de leeftijd van circa 9 tot 12 jaar. Op schooldagen zijn er twee uitzendingen per dag: ‘s ochtends om 8.45 uur en ‘s avonds om 19.00 uur. In het weekend is er één uitzending per dag, ook om 19.00 uur.

De eerste uitzending was op 5 januari 1981, de 25ste verjaardag van het NOS Journaal. De eerste uitzending werd gepresenteerd door Leontien Ceulemans, die daarna nog drie jaar bij het NOS Jeugdjournaal heeft gewerkt.[1] Op 5 januari 2011 vierde het NOS Jeugdjournaal haar 30ste verjaardag, op 7 januari gememoreerd in een speciale uitzending.

In eerste instantie was het NOS Jeugdjournaal slechts drie keer in de week te zien op de Nederlandse televisie. Momenteel wordt het programma zeven dagen per week uitgezonden. Op 5 september 2005 ging de NOS van start met een korte uitzending van 5 minuten in de middag op het station Z@PP. Sinds 6 september 2010 is dit middagbulletin vervangen door een (volledige) ochtenduitzending om 8.45 uur op Zapp. De ochtendversie van het NOS Jeugdjournaal wordt uitgezonden vanuit Studio 10, waar ook de dagbulletins van het NOS Journaal vandaan komen. De grote avonduitzending komt vanuit Studio 8, net als het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur. Vanaf 21 augustus 2017 is het NOS Jeugdjournaal te zien op een ander tijdstip en in lengte verdubbeld: dagelijks twintig minuten vanaf 19.00 uur (was 18.45 uur) op Zapp.

Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op 23 oktober 2009 won het NOS Jeugdjournaal na zes nominaties de Gouden Stuiver, de bekendste publieksprijs voor het beste jeugdprogramma. Het NOS Jeugdjournaal versloeg hiermee Het Klokhuis en Sesamstraat.

Het NOS Jeugdjournaal heeft ook een eigen website en een app voor smartphone en tablet, compleet met pushberichten.

Klik hieronder voor de eerste uitzending van het NOS Jeugdjournaal:

Deel dit artikel