NOS Journaal

NOS Journaal

De NOS zoals die er nu is, stamt uit 1969. Toen werden de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) en de Nederlandse Radio Unie (NRU) samengevoegd. De NTS zond vanaf 1956 programma’s uit: het eerste NTS-Journaal dateert van 5 januari 1956. De radio-uitzendingen waren al sinds 1947 te beluisteren.

Van alle uitzendingen van de NOS is het NOS Journaal het belangrijkste nieuwsprogramma op televisie. Van 06.30 uur tot middernacht worden de kijkers op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Het NOS Journaal van 20.00 uur is het uitgebreidst, probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag en behoort ontegenzeggelijk tot de meest bekeken programma’s van NPO 1. Ook het NOS Journaal van 18.00 uur is een anker op dit tv-kanaal. Als er ‘breaking news’ is, komen er extra uitzendingen van het NOS Journaal op NPO 1, of de themakanalen NPO Nieuws en NPO Politiek.

Het laatste NOS Journaal van de dag krijgt met ingang van 6 januari 2020 van maandag t/m vrijdag twintig minuten zendtijd en een ander format met veel sport, rond de klok van half twaalf, na de talkshow Op1.

In het filmpje hieronder, gemaakt voor middelbare scholieren, wordt uitgelegd hoe het nieuws bij de NOS terechtkomt en uiteindelijk in de uitzendingen belandt: 

Deel dit artikel