1 January 1956

Alle jaaroverzichten vanaf 1956

Alle jaaroverzichten vanaf 1956

Traditiegetrouw zendt de NOS aan het eind van elk jaar een overzicht uit van de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden. Dat doen we al heel lang, vanaf 1956 om precies te zijn. En al die jaaroverzichten zijn bewaard gebleven, en afzonderlijk te bekijken. De Watersnoodramp, de moord op Pim Fortuyn of de traan van Máxima. Allemaal zijn ze terug te vinden op internet. De NOS heeft al zijn jaaroverzichten en die van voorganger NTS in 2012 online gezet, vanaf 1956 tot en met 2014.

Via deze link vindt u al onze jaaroverzichten chronologisch geordend.

“Dit is een schatkamer van de Nederlandse televisiejournalistiek”, zegt chef internet Jens Kraan, die het project opzette. “Het is niet alleen leuk voor de gewone bezoeker van de site, maar ook een fantastische bron van informatie voor scholieren, studenten en onderzoekers. Maar liefst zeventig uur archiefmateriaal.”

De programma’s verschenen vorig jaar al eens op dvd. Daar ging een grondige restauratie aan vooraf. Van verschillende edities misten de geluidsbanden of zelf hele stukken film. Die moesten eerst worden hersteld.

“Film is een kwetsbaar materiaal”, zegt Arturo Perin, die de restauratie coördineerde. “Maar televisiemakers knipten ook botweg stukken uit de jaaroverzichten als ze die nodig hadden. Daar vielen allemaal zwarte gaten.” Perin liep de overzichten stuk voor stuk na om beelden toe te voegen die zo dicht mogelijk bij het origineel kwamen.

Microfilm
Omdat de oorspronkelijke commentaarteksten moeilijker te reconstrueren zijn, leek het ontbreken daarvan aanvankelijk een nog groter probleem, maar Perin had geluk: de teksten waren bewaard gebleven op microfilm. Nadat een machine waarop die te bekijken waren, was gevonden, kon nieuwslezer Gert Klück de ontbrekende stukken inlezen.

“Dat was nog moeilijk vanwege de draken van zinnen”, vertelt Perin. Hij noemt een voorbeeld uit 1964: “Was de staatsrechtelijke kant van dit nieuws al belangwekkend genoeg, deze werd nog beklemmender toen bekend werd dat de prinses zich had verloofd met een Spaanse prins van Franse geboorte, die bovendien als hoofd van de Carlistische beweging pretendent was voor de Spaanse troon.” “Toch hebben we die zo gelaten, want we wilden de overzichten zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat houden.”

Daarom kan het ook zijn dat de moderne kijker onderwerpen mist in de jaaroverzichten. In 1956 ontbrak de Greet Hofmans-affaire, omdat de Nederlandse pers daar niet over sprak.

Deel dit artikel