21 July 2015

De Avondetappe 2003-2014

De Avondetappe  2003-2014

Het is warm in Frankrijk. De renners zijn een paar uur eerder gefinisht na een loodzware Touretappe. De winnaars van de dag zijn gehuldigd en de klassementen zijn opgemaakt. En dan is het tijd voor De Avondetappe. Op een rustiek terras bij een chateâu heeft Mart Smeets de wijnglazen klaargezet om met zijn gasten de voorbije dag door te nemen. 

Zo begon het in 2003. De Avondetappe als onderdeel van een reeks zomersportprogramma’s van de NOS (NOS Studio Sportzomer). Een moment van wielerbezinning na een hectische Tourdag. Met kenners en liefhebbers van de wielersport. Met historische en toeristische bijdragen van Jean Nelissen en later Philip Freriks. 

Dries van Agt en Joop Zoetemelk, later Michael Boogerd, waren graag geziene gasten op het geïmproviseerde terras. Altijd gesitueerd op een schilderachtige locatie. Journalistieke bijdragen kwamen van vaste sidekicks als Bert Wagendorp, Edwin Winkels en Thijs Zonneveld.

Als het programma erop zit, klinkt de eindtune: Buenos noches mi amor, de omfloerste stem van Dalida. Wielerminnend Nederland waardeerde de late-night-talkshow. Steevast rond de 900.000 kijkers gingen ervoor zitten. 

De laatste editie van De Avondetappe was zaterdag 26 juli 2014. Het programma werd in 2015 opgevolgd door NOS Studio Tour, met een vroeger uitzendtijdstip (19.00 uur), gepresenteerd door Dione de Graaff en Gert van ‘t Hof.

Deel dit artikel