27 July 2015

Historische radioprogramma’s online

Het platform Woord.nl van de NPO spoort oude radioprogramma’s op, digitaliseert deze en maakt ze online beschikbaar. Onlangs zijn twee oude NOS-programma’s opgepoetst en online gezet: Radiorama en Een Leven Lang.

In 1966 werd de legendarische radiomaker Bob Uschi hoofd van de afdeling hoorspelen en documentaires van de NRU. Dat was een van de voorlopers van de NOS. Documentaires heetten toen nog heel deftig ‘klankbeelden’ en waren een serieuze aangelegenheid. Aan Uschi de opdracht om een nieuw documentaireprogramma te verzinnen. Uschi kwam van de VARA en had daar controversieel werk verricht. Zo gebruikte hij als eerste verborgen microfoons, dat deed hij om kwakzalvers te ontmaskeren. Voor de NRU bedacht hij Radiorama, een tweewekelijks programma dat binnen korte tijd bijzonder populair werd, ondanks het feit dat het altijd ingeklemd zat tussen minder toegankelijke programma’s als Christian Science

Radiorama
Radiorama was een veertiendaags programma met aandacht voor cultuur, journalistiek en de media, vaak in de vorm van een documentaire of in de vorm van een interview met een bekende Nederlander. Het programma liep van 1968 tot 1974 en wat opvalt is hoe fris het programma nog klinkt. Oude radio klinkt al snel traag, geaffecteerd en belegen, maar Radiorama niet. Het is gemonteerd als een tv-programma, zonder veel tussenteksten en commentaar. De stemmen doen het werk. Dat trekt de aandacht, en geeft spanning. Daarnaast is het voor die tijd opvallend vlot gemonteerd, en behandelt het een breed scala aan onderwerpen. Nog steeds de moeite waard dus. 

Uit 1969 is hier de uitzending De Kermis te beluisteren.

Een leven lang
In 1983 begon Henk Enkelaar bij de NOS met het programma Een leven lang. Een programma waarin mensen geportretteerd werden die hun sporen hebben verdiend in de politiek, journalistiek, wetenschap of in de wereld van kunst en cultuur. Er werden vaak pittige gesprekken gevoerd en ontboezemingen gedaan. Er werd daarom niet alleen teruggekeken op het leven van de geïnterviewde, maar ook op de wereld om hem heen. 

In Een leven lang stond de carrière en het leven van telkens één persoon centraal. Het vraaggesprek met hem of haar is doorvlochten met historische fragmenten. Het programma was een groot succes, en liep achtereenvolgens bij de NOS, NPS en NTR van 1983 tot 2013. Het werd in 1992 bovendien onderscheiden met een Zilveren Reissmicrofoon. 


Promo: Radiorama: De Kermis

Deel dit artikel