5 April 1959

Sport in Beeld

Sport in Beeld begint als een gezamenlijke sportprogramma van de vier grote omroepverenigingen AVRO, KRO, VARA en VPRO. Het is de voorloper van het huidige Studio Sport en gaat van start op zondag 5 april 1959 vanuit studio Irene in Bussum. Presentatoren waren Bob Spaak en Jan Cottaar, die in de eerste uitzending te zien was. De naam Sport in Beeld bleef bestaan tot 1966. Daarna heette het programma tot 1969 NTS Sport, waarna het verder ging onder de huidige naam Studio Sport. Die naam werd bedacht door honkbalverslaggever Ed van Opzeeland.

In de uitzendingen is veel aandacht voor het sportaanbod op de Nederlandse velden, zoals de nationale voetbalcompetitie, autoraces vanaf het Circuit in Zandvoort, paardensport vanaf Duindigt, roeien, hockey en wielrennen. Ook is er aandacht voor ‘kleine sporten’ als hondenrennen en kruisboogschieten. Buitenlandse onderwerpen komen uit de omringende landen, zoals tennis vanuit Parijs en Londen, autoraces uit Duitsland en wielrennen uit Belgie.

Na enkele jaren wordt duidelijk dat Sport in beeld een eigen programmastaf nodig heeft. Tot dan toe verzorgen werknemers van de vier betrokken omroepverenigingen bij toerbeurt zaken als redactie en camerawerk, maar dit blijkt niet ideaal. In de Omroepwet van 1966 wordt bepaald dat de NTS verantwoordelijk is voor het maken en uitzenden van programma’s met een nationaal karakter en krijgt als gevolg hiervan ook sport onder haar hoede. In navolging van het NTS Journaal, wordt een eigen sportredactie opgericht . Sport in Beeld houdt hierdoor op 2 oktober 1966 op te bestaan en gaat verder als zelfstandig NTS-programma onder de naam NTS-Sport. De naam van het programma wordt niet alleen om organisatorische reden veranderd; De KNVB geeft een blad met de naam uit en maakt bezwaar tegen de naam.

Deel dit artikel