Nationale Herdenking 15 augustus live op NPO 1

Nationale Herdenking 15 augustus live op NPO 1

Nederland herdenkt op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in het hele Koninkrijk en de slachtoffers van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. De herdenking, bij het Indisch Monument in Den Haag, is rechtstreeks te zien bij de NOS in een programma dat wordt gepresenteerd door Winfried Baijens. De herdenking is ook online te volgen.

Schrijfster Yvonne Keuls zal samen met haar kleindochter Babiche de herdenkingstoespraak houden. Yvonne Keuls is geboren in voormalig Nederlands-Indië en heeft ruim negentig publicaties op haar naam staan, waaronder de ‘Indische’ boeken Mevrouw mijn moeder en Indische tantes. In een reportage vertellen Yvonne en Babiche Keuls over de oorlogsgeschiedenis van twee generaties van hun familie. Daarnaast wordt een kort eerbetoon gebracht aan actrice Wieteke van Dort, onder andere bekend van het Indische typetje Tante Lien. Van Dort overleed deze zomer. Ze was een van de sprekers tijdens de herdenking in 2022.

Het gedicht ‘Er leven haast geen mensen meer’ van Wim Kan wordt dit jaar voorgelezen door de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Verder zijn er muzikale bijdragen van onder anderen Yosina Roemajauw, Ruben Annink en Lisa Noya.

NOS Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Donderdag 15 augustus
18.44-19.59 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)
Na 20.00 uur is het vervolg van de herdenking te zien op NOS.nl


Foto: de herdenking vorig jaar (ANP)

Deel dit artikel