Start nationale viering 80 jaar vrijheid bij de NOS

Start nationale viering 80 jaar vrijheid bij de NOS

Tachtig jaar geleden zucht Nederland nog onder het juk van de Duitse bezetter. Maar op 12 september 1944 begint de ommekeer: de Amerikanen bevrijden het Zuid-Limburgse Mesch, als eerste dorp in Nederland. De bevrijding van Nederland is begonnen. De NOS besteedt er – onder de vlag NOS 80 jaar Bevrijding – het hele jaar uitgebreid aandacht aan, zowel op televisie als online.
Het herdenkingsjaar, waarin we vieren dat we 80 jaar in vrijheid leven, begint op 12 september in Mesch.

Hoogbejaarde veteranen zijn eregasten bij de herdenking in Mesch. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij. De NOS doet er overdag rechtstreeks verslag van op NPO 1. Presentator Winfried Baijens praat met historicus Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie over de geallieerde opmars.

Het programma ’s avonds op NPO 2 gaat dieper in op de zware eerste bevrijdingsmaand. Winfried Baijens maakt een tocht van Mesch naar Arnhem en vertelt aan de hand van reportages en gesprekken het verhaal van de bevrijding van Limburg tot en met operatie Market Garden (van 17 tot 25 september 1944). Die operatie, beter bekend als de Slag om Arnhem, mislukt, waardoor de bevrijding van de rest van Nederland grote vertraging oploopt en het westen van het land eerst nog een hongerwinter tegemoet gaat.

NOS 80 jaar Bevrijding – Nationale Start
Donderdag 12 september
13.40-14.45 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)

NOS 80 jaar Bevrijding – Zuid-Nederland bevrijd
19.00-19.46 uur, NPO 2 (en wereldwijd op vr 13 sept. om 22.00 uur via BVN)


Foto: Amerikaanse veteranen bij de herdenking van de intocht in Mesch in 2019 (ANP)

Deel dit artikel