Als ik via Amazon Alexa naar het laatste NOS nieuws op de radio wil luisteren, hoor ik tegenwoordig een muziekje in plaats van het nieuws. Hoe komt dat?

De NOS heeft geen eigen ‘skill’ waarmee je via Amazon Alexa het laatste nieuws kunt beluisteren. De belangrijkste reden daarvoor is dat Amazon Alexa geen ondersteuning biedt in de Nederlandse taal. De Google Assistent, bijvoorbeeld, doet dat wel. Daarom experimenteren we op dat platform wel met een eigen voice-app.  

De skill waarmee je tot voor kort het NOS nieuws beluisterde, is dus door iemand anders gemaakt. Iemand die het nieuws downloadde vanaf een locatie bedoeld voor lokale radiostations die – tegen betaling – het NOS nieuws uitzenden. Om die illegale downloads te stoppen hebben we de downloadlocatie voor de lokale radiostations veranderd, zodat die het NOS nieuws weer gewoon voor zichzelf hebben. En op de originele downloadlocatie hebben we een muziekje gezet. Dus als je het muziekje hoort, weet je zeker dat iemand het nieuws van de NOS zonder toestemming van de NOS wilde aanbieden. En daar misschien nog geld mee probeerde te verdienen ook.

Omdat we hier meerdere klachten over hebben gehad, gaan we wel bekijken of het nuttig is om een eigen NOS-skill voor Amazon Alexa te maken en aan te bieden.

Het laatste NOS radionieuws is overigens altijd te beluisteren via de button ‘Laatste journaal’ rechtsbovenaan https://www.nporadio1.nl/gemist en de NPO Radio 1-app.

 

 

Deel dit artikel