Is de NOS objectief in de berichtgeving over het Midden-Oosten?

Objectief berichtgeven is in ieder geval waar we continu onze uiterste best voor doen. Dat volgt ook uit onze taak: nieuws zo onafhankelijk en veelzijdig mogelijk verslaan. Daarom neemt de NOS zelf ook geen standpunt in, óók niet in de berichtgeving over het Midden-Oosten. We willen geen partij kiezen. Want de NOS is vanzelfsprekend geen partij binnen dit conflict. [of: Sterker, we mógen geen partij zijn vanuit onze journalistieke opvattingen.]

We merken natuurlijk dat het Midden-Oosten veel discussie oproept. Bij de NOS krijgen we dan ook veel reacties over onze berichtgeving.

Zo roept de situatie in Israël altijd veel emoties op, zeker bij een deel van onze bevolking. In het najaar van 2015 waren in Israël bijvoorbeeld toenemende spanningen en geweld. Daarover kregen we onmiddellijk veel reacties. In veel reacties klinkt zorg door en verbinding met de situatie terplekke. In onze richting klonk vaak het verwijt dat we niet evenwichtig berichten. De hoofdredactie heeft daar toen zelf op gereageerd: 
https://over.nos.nl/journalistieke-verantwoording/525/2015-israel-en-ons-publiek

Begin 2016 stond er een open brief op israel-palestina.info, gericht aan toenmalig NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. In die brief wordt de NOS eenzijdige berichtgeving verweten over de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Gelauf reageerde zelf op die open brief. In zijn uitleg lees je precies wat de journalistieke afwegingen van de NOS zijn en de keuzes die op basis daarvan worden gemaakt.

Deel dit artikel