Opening Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum

De NOS besteedt ruim aandacht aan de opening van de eerste overzichtstentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in het Rijksmuseum. De middaguitzending is voor een groot deel gewijd aan een rechtstreeks verslag van de opening; ‘s avonds zijn daarvan de hoogtepunten te zien, aangevuld met interviews en reportages. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Herman van der Zandt.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum geeft een beeld van 250 jaar slavernijgeschiedenis door de ogen van tien mensen die daarbij betrokken waren. Verhalen van onder meer tot slaaf gemaakten, mensen die verzet pleegden, plantagehouders en regenten. Aan de hand van die waargebeurde verhalen komen de trans-Atlantische slavernij (Suriname, het Caribisch gebied en Brazilië) en de slavernij in Azië en Zuid-Afrika tot leven.

De middaguitzending bestaat uit een rechtstreeks verslag van de opening, inclusief een blik op de tentoonstelling zelf. Herman van der Zandt spreekt met de betrokken conservatoren en er zijn reportages. Die gaan onder meer over de opbouw en aanpak van de tentoonstelling en over de tentoongestelde (kunst)objecten, zoals schilderijen en archiefstukken, maar ook gebruiksvoorwerpen.

’s Avonds wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van de openingsceremonie en zijn er gesprekken met Rijksmuseum-directeur Taco Dibbets en hoofd geschiedenis van het museum, Valika Smeulders. In reportages worden de verhalen verteld achter enkele bijzondere objecten, die deels speciaal voor deze tentoonstelling uit binnen- en buitenland in bruikleen zijn gegeven.

NOS Opening Slavernijtentoonstelling
Donderdag 11 februari 
16.00-16.50 uur, NPO 1
22.35-23.20 uur, NPO 2
 

Afbeelding: Slaafgemaakte mannen werken op het land, anoniem, ca. 1850 (aquarel collectie Rijksmuseum)