4 mei: Nederland herdenkt

4 mei: Nederland herdenkt

Op 4 mei besteedt de NOS traditiegetrouw veel aandacht aan de dodenherdenking en de Tweede Wereldoorlog, met rechtstreekse uitzendingen en documentaires.

Vanaf 18.45 uur is Annechien Steenhuizen in het Groningse Marum. Daar werden in 1943 zestien willekeurige jongens en mannen door de bezetter doodgeschoten, als vergelding voor de net uitgebroken april/mei-stakingen (onderwerp van de documentaire Het vergeten verzet van 1943 die later op de avond wordt uitgezonden). Te gast is historicus Monique Brinks, die in dienst is van het Militair Museum in Soest en meerdere publicaties over de Tweede Wereldoorlog op haar naam heeft staan.

Daarna wordt overgeschakeld naar Amsterdam voor de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk. De voordracht is dit jaar van de hand van schrijver en historicus Daan Heerma van Voss. Centraal in zijn boek ‘De laatste oorlog’ staat de vraag of de Tweede Wereldoorlog nog altijd ons morele ijkpunt is.

Om 19.50 uur schakelen ook NPO 2 en NPO 3 bij en volgt op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

NOS Nationale Herdenking 2018 
Presentatie Marum: Annechien Steenhuizen; commentaar Amsterdam: Jeroen Overbeek
18.45-20.28 uur, NPO 1
19.50-20.35 uur, NPO 2
19.50-20.30 uur, NPO 3


Het vergeten verzet van 1943
Voor meer informatie, klik hier.
20.35-21.05 uur, NPO 2

Mijn vader was Fout
Voor meer informatie, klik hier.
21.05-21.51 uur, NPO 2

Vuur voor de Vrijheid
Om middernacht precies wordt op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. De ceremonie staat symbool voor de overgang van het herdenken van oorlogsslachtoffers naar het vieren van de vrijheid.  Dat is ook het thema van Nacht na de Dam. In de Stadsschouwburg in Amsterdam zijn optredens van onder anderen Brainpower, Frédérique Spigt en van de crew van de musical Soldaat van Oranje.
NOS Vuur van de Vrijheid
23.40-00.20 uur, NPO 1
Presentatie Wageningen: Simone Weimans; presentatie Amsterdam: Eric Corton

EXTRA: HERHALINGEN OORLOGSDOCUMENTAIRES
Voor Joden verboden – 75 jaar na invoering Jodenster
Vanaf de tweede helft van het eerste bezettingsjaar volgen de anti-Joodse maatregelen in Nederland elkaar in hoog tempo op. In 1942 mogen Joodse Nederlanders niet meer voor de overheid werken, niet meer naar de bioscoop, geen lid meer zijn van een sportvereniging en moeten Joodse kinderen naar Joodse scholen. Op 3 mei 1942, dit jaar dus precies 75 jaar geleden, komt daar de invoering van de Jodenster bij.

In café-restaurant de Ysbreeker in Amsterdam praat Herman van der Zandt met Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, en met NIOD-onderzoeker René Kok. In reportages vertellen overlevenden van de oorlog hoe het was om de Jodenster te moeten dragen en hoe het net van de anti-Joodse maatregelen zich sloot.

De ‘IJsbreker’ was vóór de oorlog een landelijk bekend biljartcafé en had vooral Joodse gasten. Het bordje ‘Verboden voor Joden’ op de gevel luidde dan ook  het failliet van ‘de IJsbreker’ in. Slechts een handvol stamgasten overleefde de oorlog.
Donderdag 3 mei, 16.53-17.48 uur, NPO 2 (herhaling 2017)

In de rij voor Anne Frank
Documentaire over de ‘eeuwige’ rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang is de rij gevolgd. Zon, regen, storm of ijzige kou; de wereld staat altijd in de rij voor Anne Frank. Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt op bijzondere wijze het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.
Vrijdag 4 mei, 16.53-17.47 uur, NPO 2 (herhaling 2014)

Deel dit artikel