5 mei: Nederland viert bevrijding

5 mei: Nederland viert bevrijding

Op 5 mei viert Nederland de vrijheid. Met muziek en feest, maar ook met de ondertoon dat vrijheid in Nederland dan wel vanzelfsprekend is, maar in veel andere landen niet. De NOS verslaat die viering én bezinning via meerdere programma’s.

NOS Nationale Viering Bevrijding 2016
Presentatie: Art Rooijakkers
11.00-11.56 uur, NPO 1
Elk jaar is de officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding in een andere provincie. Dit jaar is dat Groningen. In de Stadsschouwburg van de stad Groningen houdt de NOS-correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, de 5 mei-lezing, die rechtstreeks wordt uitgezonden. Erna is de zogeheten Kinderlezing, waarin een kind betekenis geeft aan de term vrijheid. Presentator Art Rooijakkers praat na afloop met Thomas Erdbrink en andere gasten. Ook is er aandacht voor de uitkomsten van het Nationaal Vrijheidsonderzoek. Dat wordt sinds 2001 gehouden om te peilen hoe het staat met het draagvlak voor en de betekenis van 4 en 5 mei in Nederland. Aan het eind van de ochtend geeft Premier Rutte het officiële startsein voor Bevrijdingsdag door op het Bevrijdingsfestival in Groningen het vrijheidsvuur te ontsteken.

NOS Bevrijdingsdag 2016
Presentatie: Rik van de Westelaken
20.22-22.08, NPO 1
Het 5 mei-concert op de Amstel is traditiegetrouw de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest treden op: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling. Rik van de Westelaken praat met de artiesten.

Als opmaat naar het concert wordt een impressie gegeven van de viering van Bevrijdingsdag in Groningen waar de nationale viering officieel begon.

NOS Artiesten voor de Vrijheid 2016
Presentatie: Winfried Baijens
23.26-23.52, NPO 3
Rechtstreekse uitzending vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle, gelardeerd met indrukken van de belevenissen van Kovacs, Nielson, Sunnery James & Ryan Marciano en Def P, ofwel de ambassadeurs van de vrijheid van dit jaar. Zij hoppen langs de festivals met behulp van helikopters van Defensie. In totaal zijn er veertien gratis toegankelijke Bevrijdingsfestivals  (in elke provincie één) die samen het grootste eendaagse muziekevenement in Nederland vormen. 

Deel dit artikel