50 jaar NOS Langs de Lijn

50 jaar NOS Langs de Lijn

Op zondag 1 januari 2017 viert NOS Langs de Lijn, één van de langstlopende radioprogramma’s uit de Nederlandse omroephistorie, z’n 50e verjaardag. Die dag wordt het startsein gegeven van een viering die het hele jaar zal duren. In de verjaardagsuitzending, die op Nieuwjaarsdag van 14.00 tot 19.00 uur te beluisteren is op NPO Radio 1, blijft het programma ook vooral zichzelf. Dus met live flitsen van de sport (onder andere NK marathonschaatsen en skispringen in Garmisch-Partenkirchen), maar zeker ook met historie en nostalgie.

Het eerste uur van de uitzending is een tijdmachine van tientallen geluidsfragmenten. Een trip down memory lane met bijzondere sportgebeurtenissen uit vijftig jaar Langs de Lijn en een keur aan illustere stemmen uit het verleden. Zoals de legendarische presentator Willem Ruis (1977-1983) en verslaggever Theo Koomen, die in 1984 verongelukte na de wedstrijd FC Twente-MVV. Hun stemmen klinken voor even weer in huis en in de auto alsof ze op dát moment live verslag doen. 

Verder ontvangt het huidige presentatieduo Henry Schut en Hugo Borst elk uur een oud-presentator. Achtereenvolgens Koos Postema (15.00-16.00 uur), Rocky Tuhuteru (16.00-17.00 uur), Govert van Brakel (17.00-18.00 uur) en Tom Blom (18.00-19.00 uur) nemen plaats achter de microfoon.

Robbert Meeder gaat de hele middag langs bij NOS-coryfeeën als Bep van Houdt, Kees Jansma en Jack van Gelder, om live in de uitzending herinneringen op te halen aan hun Langs de Lijn-periode.

Vanwege de verjaardag wordt de muziek op 1 januari eenmalig uitgezocht door muziekminnende fans van NOS Langs de Lijn, onder wie popprofessor Leo Blokhuis en oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband. 

Viering het hele jaar door
Een greep uit de overige festiviteiten in 2017: gedurende het hele jaar is er wekelijks een historisch item te horen in de zondagmiddaguitzending; in april wordt een workshop ‘sport op de radio’ georganiseerd voor jonge radiomakers en in september is er een live-uitzending met publiek.

NOS Langs de Lijn
Zondag 1 januari 2017
14.00-19.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel