50 jaar NOS Radio Tour de France

50 jaar NOS Radio Tour de France

Weliswaar twee maanden later dan de bedoeling was, maar inmidels is de 107e editie van de Tour de France begonnen. Vanaf zaterdagmiddag klinkt dan ook weer Trumpet Cross, de bekende openingstune van NOS Radio Tour de France. Het is een bijzonder jaar, niet alleen vanwege corona, maar ook omdat het programma dit jaar 50 jaar bestaat.
 
Voor Gio Lippens wordt het zijn 22ste Tour de France. Hij deed eerst verslag vanaf de motor en vanuit de auto. En nu doet hij al twaalf jaar het finishcommentaar. Normaal gesproken zit hij in Frankrijk, maar dit jaar wordt een commentaarplek in het NOS-gebouw in Hilversum zijn domein.
 
Dat zal volgens Gio wel even anders zijn: “In Frankrijk geef ik ook wel commentaar vanaf een beeldscherm, maar daar lopen op de compound ook veel oud-renners die je nog even kunt spreken voordat de uitzending begint of je loopt nog even langs bij de organisatie. Dat kan nu niet.”
 
Presentator Robbert Meeder luisterde als kleine jongen al naar Radio Tour de France. “Dat ging via de Wereldomroep, want we waren altijd op vakantie in die tijd.” Van vakantie tijdens de Tour is nu geen sprake meer, want hij is sinds 2015 een van de presentatoren van NOS Radio Tour de France. “De vrolijkheid, het zomergevoel en de liefde die de makers hebben voor dit programma. Heel bijzonder, dat hoor je terug. Die liefde voor het programma is denk ik de rode draad in al die jaren tot op de dag van vandaag, en het wielrennen natuurlijk.”
 
klik hier voor een historisch overzicht van NOS Radio Tour de France
 
 
 
Deel dit artikel