Andere Tijden Sport: De geboorte van het Legioen

Andere Tijden Sport: De geboorte van het Legioen

Op zondag 15 mei gaat weer een nieuwe serie afleveringen van Andere Tijden Sport (NOS/VPRO) van start. De eerste aflevering, De geboorte van het Legioen, is vandaag ook de openingsfilm van het Sportfilmfestival Rotterdam.

In 1963 raakt Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup als Feijenoord – toen nog met een ij – in zegetocht over het continent trekt. Na heroïsche duels met Servette, Vasas Boedapest en Stade Reims rolt voor de halve finale Benfica uit de koker. De regerend Europees kampioen met illustere namen als Eusebio, Torres en Coluna, spelers die men bewondert in het Polygoonjournaal. Wim Hollander – garagechef bij Het Vrije Volk – lanceert op de krant het idee om voor de return met de boot naar Lissabon te gaan. Als het in De Kuip 0-0 blijft, stromen de aanmeldingen binnen. De jaren 50 zijn voorbij. Welvaart gloort. De mensen hunkeren naar de finale en naar avontuur. Ook een tweede schip is in geen tijd volgeboekt. En of het nu ‘Mijnheer’ Cor Steyn, Johnny Kraaijkamp, Jaap Valkhoff of Max van Praag is, geen artiest zegt nee.

Op 4 mei wordt het orgel van Cor Steyn aan boord gehesen en vertrekken de Groote Beer en de Waterman van de Lloydkade met in totaal 1500 supporters naar Lissabon. Duizenden langs de Nieuwe Waterweg zwaaien hen uit. “Alsof de koningin voorgoed vertrekt,” verzucht iemand langs de kant. Feijenoord is een zaak van nationaal belang. Raadsvergaderingen worden uitgesteld; Toon Hermans verzet zijn show. ‘Hand in Hand’ is het nieuwe volkslied. Cor Steyn speelt het op de heenreis volgens eigen telling al 957 keer.

Andere Tijden Sport toont voor het eerst beelden in kleur van het leven aan boord en maakt met Ida, Jan, Louis, Aad en Henk een ‘boatmovie’ over een ontluikende liefde, hoeren in de sloepen, jeneversmokkel en foto’s die met duiven naar de krant worden gestuurd. Met oud-spelers ‘Beertje’ Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland keren we terug naar de oevers van de Taag waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. Gevangen in het tegenlicht galmt ‘Hand in Hand’ weer over het water. “In de kleedkamer hadden we het nóg over de boten,” zegt Kreijermaat. De wedstrijd ging verloren, maar zij waren erbij toen het Legioen werd geboren.

De geboorte van het Legioen
Zondag 15 mei, 22.08-23.03 uur, NPO 1 


Co Adriaanse & Het Wonder van Tilburg
Zondag 22 mei, 22.08-22.39 uur, NPO 1
Willem II was een sympathieke Brabantse provincieclub. In 1997 werd een nieuwe hoofdtrainer aangesteld: Co Adriaanse, die leider van de jeugdopleiding van Ajax. In zijn eerste jaar werd Willem II vijfde in de eredivisie, het jaar daarop zelfs tweede. En dus werd in het derde jaar van Adriaanse zelfs in de Champions League gespeeld. Adriaanse zette de club naar zijn hand en voerde een professionaliseringsslag door. Hoe deed hij dat?

Spanje – Malta 12-1: Omkoping, doping of pure pech?
Zondag 29 mei, 22.08-22.39 uur, NPO 1
Na de laatste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 1984 (tegen Malta, 5-0 gewonnen) dacht Oranje zich te hebben geplaatst: Spanje zou Nederland immers alleen nog voorbij kunnen door met maar liefst elf doelpunten verschil te winnen van Malta. Vier dagen later won Spanje van Malta. Met 12-1. Hoe kon dat gebeuren? Andere Tijden Sport dook in de zaak voor het definitieve onderzoek.

Jan van Beveren: In de clinch met Cruijff
Zondag 5 juni, 22.08-22.39 uur, NPO 1
Jan van Beveren geldt als de beste keeper die Nederland ooit heeft gehad. Van origine een Amsterdammer; spelend voor PSV. Toch speelde hij nooit op een EK of WK. Hoe komt dat? Was hij een zeurpiet of is hij weggepest door Cruijff c.s.? 

Deel dit artikel