De val van Srebrenica: 20 jaar later

De val van Srebrenica: 20 jaar later

De NOS staat zaterdag 11 juli met een extra uitzending stil bij de val van de VN-enclave Srebrenica, die dag precies twintig jaar geleden. In het programma is onder meer een uitgebreide samenvatting te zien van de herdenkingsplechtigheden op de begraafplaats in Potocari. Daar worden tientallen slachtoffers, die nu pas zijn geïdentificeerd, herbegraven. De uitzending wordt vanuit de studio in Hilversum gepresenteerd door Jeroen Overbeek; Gerri Eickhof doet verslag vanuit Srebrenica.

Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog was de Bosnische stad Srebrenica een door Nederlandse VN-militairen beveiligde enclave. Desondanks wisten Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic de stad in te nemen. De daaropvolgende moord op zeker 7000 moslimmannen en –jongens wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

In de live-uitzending zijn reportages te zien over een familie die nu pas een familielid kan begraven, nabestaanden die hun trauma’s verwerken en bij de plechtigheid aanwezige Dutchbatters. Verder is aan de hand van archiefbeeld een beknopte reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen van twintig jaar terug. Ook is er kort aandacht voor de Srebrenica-herdenking die op dezelfde dag in Den Haag plaatsvindt.

NOS 20 jaar na Srebrenica
Zaterdag 11 juli, 18.45-19.30 uur, NPO 2
Presentatie: Jeroen Overbeek
Verslag (Srebrenica): Gerri Eickhof

Deel dit artikel