Documentaire NOS: Bjorn, gewoon YOLO

Documentaire NOS: Bjorn, gewoon YOLO

Een jongen van twaalf in het lichaam van een bejaarde, dat is Bjorn Nabuurs. Maar Bjorn is niet zielig, hij is eerder cool, grappig, slim en prettig in de omgang. Dat ondervond Siham Raijoul toen zij vorig jaar een item van drie minuten maakte voor het NOS Jeugdjournaal over Bjorn en zijn zeldzame ziekte progeria. Veel materiaal bleef ongebruikt en dat bracht Raijoul op het idee om een documentaire te maken over het leven van Bjorn in de brugklas.

Die korte documentaire is er nu en wordt uitgezonden op Zapp. Bjorn werd opnieuw met de camera gevolgd, gewoon thuis aan tafel met zijn ouders en zijn twee zussen, op school met zijn klasgenoten, op de gang bij een feest en bij de kaakchirurg. Ruim acht uur materiaal werd door cameraman Roel Rekko en Raijoul teruggebracht tot vijftien minuten. Wat overblijft is een portret van een sociale jongen die lol trapt met zijn klasgenoten.

Bjorn is in Nederland het enige kind met progeria, een ziekte waarbij je versneld verouderd, acht à tien jaar per kalenderjaar. Toen hij twee was werd de ziekte bij hem geconstateerd en toen hij zeven was besefte hij zelf dat hij anders was dan zijn leeftijdgenoten. In Europa zijn drieëndertig kinderen met progeria bekend en wereldwijd zo’n honderd. Gemiddeld worden ze niet ouder dan twaalf of dertien jaar.

Op school in Gemert kijken ze allang niet meer op van Bjorns verschijning. “Zijn klasgenoten rapen zijn pen op, omdat Bjorn niet goed kan bukken. Hij helpt hen als ze iets niet weten, want Bjorn kan heel goed leren”, zegt Raijoul. “Het Commanderij College houdt op een prettige manier rekening met Bjorn. Zo heeft zijn klas een vast lokaal waar de leraren naartoe komen.” 

Bjorn houdt veel van muziek, hij kan drummen en speelt keyboard. Heel jammer vindt hij het dat hij geen mondharmonica meer kan spelen, een van zijn lievelingsinstrumenten. Zijn vroegtijdige veroudering heeft namelijk ook invloed op zijn gebit en zijn kaken. Maar ook met die teleurstelling weet hij om te gaan. Zijn levensmotto is You Only Live Once, of zoals hij zelf zegt: “Fuck it, gewoon YOLO”.

Bjorn, gewoon YOLO
Zondag 8 maart
Vanaf 13.10 uur bij Zapp Echt Gebeurd (NPO 3)

Deel dit artikel