Op de laatste dag van een trainingskamp in het Zuid-Duitse Inzell, tijdens de laatste training, tijdens het laatste rondje verandert op 9 oktober 2014 zijn leven in een enkele seconde: schaatser Christijn Groeneveld komt keihard ten val. Hij belandt met een klap in de boarding en weet direct dat het mis is: “Het was een apart gevoel. Er ging een soort schok door mijn lichaam. Ze zeiden tegen me Je moet opstaan, je moet opstaan. Maar ik kon mijn benen niet meer bewegen.”
Groeneveld wordt vervolgens twee keer geopereerd door een Duitse topchirurg gespecialiseerd in dit soort trauma’s, die zijn gebroken ruggenwervels repareert. Het is geen dwarslaesie met definitieve verlamming, zo luidt het ‘goede’ nieuws. Vrijwel direct daarna begint Groeneveld aan zijn revalidatie. NOS Sport volgt hem ruim anderhalf jaar tijdens de zwaarste wedstrijd van zijn leven en voor de documentaire ‘Vallen. En opgestaan’.
Zo is de NOS erbij als Groeneveld voor het eerst terugkeert in Thialf. Ook gaan we samen met hem terug naar de plek des onheils, naar Inzell. Verder zien we Groeneveld tijdens zijn revalidatie en op het schaatsgala half maart in Amsterdam. Daar overhandigt hij de Jaap Eden Trofee aan de beste schaatser van het jaar: Sven Kramer. Kramer en Groeneveld zijn in het olympisch seizoen 2013-2014 ploeggenoten. Kramer komt in de documentaire uitgebreid aan het woord: “Waar ik normaal altijd fietste met hem, zij aan zij, om het hardst en om elkaar écht pijn te doen, zit ik nu op een omafiets met een jongen naast me op een ligfiets.” Ook zijn in de documentaire indringende privé-beelden, gemaakt door de hoofdpersoon zelf, verweven.
Behalve Sven Kramer, komen ook zijn toenmalige trainer die getuige is van de dramatische val, Roy Boeve, fysiotherapeut Johan Methorst en Gerard Kemkers, coach tijdens de TVM-periode, aan het woord.
De documentaire ‘Vallen. En opgestaan’ is zondag 18 december uur te zien in de middaguitzending van NOS Studio Sport op NPO 1 (13.10 uur).