EK-uitzendingen maken veel los bij publiek

EK-uitzendingen maken veel los bij publiek

De zomer is voor NOS Publieksreacties van oudsher een drukke periode. Het is de tijd voor grote evenementen, vooral sportgerelateerd, en die maken veel los bij onze kijkers en luisteraars, die steeds beter de weg naar de reactie-mailbox weten te vinden. Met klachten, vragen en opmerkingen, maar soms ook met een pluim. Zo ook in de afgelopen maand, waarin het EK Voetbal voor de meeste reacties zorgde. Waar in een gemiddelde maand zo’n 1800 mailtjes binnenkomen, waren dat er nu 2435. Vanwege de sportzomer gingen de meeste reacties (1070) over een sportonderwerp. Daarna volgden de categorieën nieuws (826), techniek (212) en evenementen (25).

In bijna de helft van de reacties (1004) ging het om een klacht, 671 keer werd er een suggestie gedaan en 681 mailtjes bevatten een vraag. En hoe zat dat dan met de loftuitingen? Nou, dat waren er welgeteld 79. Dat lijkt niet veel, maar in een gemiddelde maand zijn dat er 33, dus dat is een prima resultaat. Omdat cijfers niks zeggen over de inhoud, leek het ons leuk een bloemlezing te publiceren van wat onze kijkers en luisteraars zoal bezighoudt. Bijvoorbeeld wat reacties op NOS Studio France:

Wat een gelul over Ronaldo en Beckham van dat (slecht geklede) Esquire mannetje. Ik ben verdomme een vrouw van 65 en wil iets over voetbal horen. Duidelijk?”

“Met veel plezier kijk ik elke avond naar Studio France. Helaas valt het mij dan ook elke avond op dat Gert van t Hof een zwarte riem draagt bij zijn bruine schoenen. Dat kan natuurlijk echt niet en leidt mij dan ook behoorlijk af van het voetbal. Hopende dat u hier iets aan kunt doen verblijf ik, Nico”

Dan zijn er de onvermijdelijke reacties op het commentaar bij de voetbalwedstrijden. Dat zijn meestal niet de meest genuanceerde teksten:

“Televisie is volgens mij om ergens naar te kijken. Radio is om te luisteren. Waarom denkt de commentator bij de EK wedstrijd dat we blind zijn. Wat een geouwehoer van die vent. En dan over prive zaken van spelers die ik niet eens ken. Snel overgeschakeld naar de Belgische televisie. Zouden meer mensen moeten doen.”

“Mijn vraag is of sommige verslaggevers ook eens éven hun mond kunnen houden tijdens hun verslag van de EK-wedstrijden, het lijkt soms wel of ze per woord betaald worden.”

En altijd weer zijn er vragen of opmerkingen over de spelregels:

“Waarom worden de aftrappen verkeerd genomen door sommige teams. Ik was in de veronderstelling dat de bal vooruit gespeeld dient te worden.Of is die regel veranderd?”

“Waarom wordt een club tweemaal benadeeld bij een overtreding als de speler geblesseerd raakt?eenmaal door de blessure en ten tweede door een behandeling buiten de lijn. zo heeft de tegenstander tweemaal voordeel, speler met blessure en de speler uit het veld voor een behandeling.”

Ook de muziek bij het programma roept bij sommige mensen vragen op:

“Aan het einde van de uitzending is altijd een grappige compilatie met beelden van die dag begeleid door (eveneens grappige) muziek. Maar welk muzieknummer of artiest is het eigenlijk?”

“Van wie is het liedje welke gespeeld wordt aan het van elke Studio France uitzending en hoe heet het?

En tot slot zijn er altijd mensen die liever in een sportvrije wereld zouden willen wonen:

 “Ik wil hierbij mijn beklag doen dat jullie geen enkele rekening houden met mensen die niet van het belachelijke spelletje voetbal houden, vandaag word er op alle drie de kanalen voetbal uitgezonden zelfs het journaal en eenvandaag schijnt compleet onbelangrijk te zijn, ik vind dit echt te ver gaan, puur belachelijk, de zenders heten ten slotte ook niet voor niets publieke zenders ik behoor dus niet tot het publiek.”

Later deze zomer ongetwijfeld meer over wat de Tour de France en de Olympische Spelen aan reacties opleveren. 

 

Deel dit artikel