Extra uitzendingen over Oekraïne-referendum

Extra uitzendingen over Oekraïne-referendum

Op 6 april 2016 kunnen Nederlanders naar de stembus om hun mening te geven over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Een raadgevend referendum over het samenwerkingsakkoord dat door het Nederlands parlement reeds is goedgekeurd. Wat houdt het verdrag precies in? Wat gebeurt er als de meerderheid van de stemgerechtigden tégen het Verdrag stemt? In NOS Nederland Kiest – Het Referendum op 5 april (20.30u, NPO2) wordt antwoord gegeven op deze vragen en zijn voor- en tegenstanders van het Verdrag aan het woord. Een dag later weten we hoe Nederland gestemd heeft. De prognose van de uitslag door onderzoeksbureau Ipsos zie je in NOS Nederland Kiest – De Exitpoll (20.30u, NPO1) en in Nieuwsuur (NOS/NTR) alle uitslagen (22.00u, NPO2). 

Het Oekraïne referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, met ruim 400.000 handtekeningen. Op 6 april 2016 kan Nederland stemmen, maar er geldt wel een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als deze niet wordt gehaald, is het referendum niet geldig.

Aan de vooravond van het referendum lichten voor- en tegenstanders hun standpunten toe in de informatieve uitzending NOS Nederland Kiest – Het Referendum. De fractievoorzitters van de zes grootste partijen zijn uitgenodigd, evenals de ‘campagnevoerders’ uit het ja- en uit het nee-kamp: Michiel van Hulten (Stem Voor) en Thierry Baudet (oprichter van Forum voor Democratie). Maar ook andere gasten zoals Victoria Koblenko, actrice en presentatrice van Oekraïense afkomst en voorstander van het verdrag. Vanuit Lijm & Cultuur in Delft gaan Rob Trip en Dionne Stax met hen in gesprek. NOS-correspondenten in Oekraïne, Brussel en Moskou leggen uit wat het Associatieverdrag voor de verschillende landen betekent. Verder worden de resultaten gepresenteerd van het Ipsos-onderzoek naar de opinie van Nederlanders over het referendum. Dit geeft inzicht in hoe Nederlanders op dit moment tegen het Oekraïne referendum aankijken.

NOS Nederland Kiest – Het Referendum

Dinsdag 5 april, 20.30-21.25 uur, NPO 2

Presentatie: Rob Trip & Dionne Stax

 

Woensdag 6 april is de stemdag. Zal de opkomst van 30% worden gehaald? In NOS Nederland Kiest – De Exitpoll een overzicht van het verloop van de dag en om 21.00 uur de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Deze geeft een prognose van de uitslag en de opkomst. Rik van de Westelaken presenteert de uitzending. Ron Fresen neemt in de studio de eerste reacties van de politici op de voorlopige uitslag door. Later die avond maakt Rik van de Westelaken in Nieuwsuur de uitslagen uit het hele land bekend. Twan Huys praat met studiogasten over de betekenis van de uitslag en Dominique van der Heyde geeft politieke duiding.

 

NOS Nederland Kiest – De Exitpoll

Woensdag 6 april, 20.30-21.15 uur, NPO 1

Presentatie: Rik van de Westelaken

 

Nieuwsuur (NOS/NTR)

Woensdag 6 april, 22.00-23.00 uur, NPO2

Presentatie: Twan Huys & Rik van de Westelaken

 

 

Deel dit artikel