Herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp op NPO 2

Herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp op NPO 2

Jaarlijks wordt op 4 oktober de Bijlmervliegramp herdacht. Op die dag in 1992 kwam een Boeing 747-vrachttoestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boven het Gooimeer in de problemen en stortte neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. 43 mensen, onder wie de drie bemanningsleden, kwamen daarbij om het leven. De NOS zendt de herdenking van de ramp, die dertig jaar geleden plaatsvond, rechtstreeks uit. De presentator is Mark Visser; Martijn Bink is de verslaggever ter plekke.

De herdenking begint in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam-Zuidoost. Daar komen overlevenden, nabestaanden en andere genodigden bijeen en worden toespraken gehouden door onder anderen de Amsterdamse burgemeester Halsema en een lid van het kabinet. Ook is er een optreden van het ZO! Gospel Choir.

In een stille tocht gaat het gezelschap naar het Groeiend Monument, waar ‘de boom die alles zag’ staat, de boom op de rampplek die na de crash en de eropvolgende brand overeind bleef staan. Daar zullen de namen worden voorgelezen van alle slachtoffers en zal, op het exacte tijdstip van de crash, een minuut stilte in acht worden genomen. Vervolgens is er een kranslegging door onder anderen  overlevenden en nabestaanden.

Naast de registratie van de herdenking zijn er korte reportages met nabestaanden en betrokkenen. Ook spreekt presentator Mark Visser met gasten over de impact van de vliegramp.
NOS 30 jaar na de Bijlmervliegramp
Dinsdag 4 oktober
17.00-18.51 uur, NPO 2 en wereldwijd via BVN

Foto: ANP

Deel dit artikel