Herdenking Slavernijverleden en Keti Koti Festival 2024

Herdenking Slavernijverleden en Keti Koti Festival 2024

1 juli is de dag van de Nationale Herdenking Slavernijverleden en het Keti Koti Festival. De herdenking is traditiegetrouw in het Oosterpark in Amsterdam; het vieren van het verbreken van de ketenen vindt plaats op het Museumplein. De NOS zendt ’s middags de herdenking rechtstreeks uit op radio en televisie; ’s avonds staat het vieren centraal in een tv-uitzending vanaf het Museumplein. In de uitzendingen wordt uitgebreid stilgestaan bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat een jaar geleden werd afgekondigd.

Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat Nederland een wet aannam die de afschaffing regelde van de slavernij. Na een overgangsperiode van tien jaar kwam de slavernij echt ten einde. Deze mijlpalen vormden de aanleiding voor het herdenkingsjaar. Daarin is met evenementen en activiteiten stilgestaan bij het verleden en de doorwerking daarvan in het leven van mensen nu. De herdenking vorig jaar was ook het toneel van een historische toespraak van koning Willem-Alexander, waarin hij excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden.

TELEVISIE
De middaguitzending komt rechtstreeks vanuit het Oosterpark. Rond de herdenking wordt geschakeld naar het Museumplein, waar het Keti Koti festival dan al is gestart. Presentator Simone Weimans praat met Dagmar Oudshoorn, oud-voorzitter Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Evita Mac-nack staat tussen de genodigden in het Oosterpark en Malou Petter doet verslag vanaf het Museumplein.

’s Avonds komt de uitzending vanaf het Museumplein. Simone Weimans praat met gasten en met Malou Petter, die verslag doet van de festiviteiten.

RADIO
Presentator Fleur Wallenburg praat vanuit de studio in Hilversum met aanwezigen en met speciale gast Kunta Rincho (mensenrechtenactivist en deskundige in zwarte geschiedenis). Verslaggevers in het Oosterpark en op het Museumplein delen zowel herdenking als de viering met de luisteraar.

NOS Herdenking Slavernijverleden
Maandag 1 juli
13.30-15.30 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)

NOS Keti Koti 2024
19.28-19.55 uur, NPO 2 (en 22.15-22.40 uur wereldwijd via BVN)

NOS Herdenking Slavernijverleden
13.30-15.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel