Herdenking Slavernijverleden weer met publiek

Herdenking Slavernijverleden weer met publiek

Op 1 juli vindt in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats, voor het eerst sinds de pre-coronatijd weer met publiek. Ook het aansluitende Keti Koti Festival kan weer volop worden gevierd. Op televisie besteedt de NOS er met twee uitzendingen aandacht aan; ook op de radio is de NOS erbij. Met de herdenking en de viering wordt herdacht dat in 1863 formeel een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Televisie
In de middag wordt rechtstreeks verslag gedaan van de herdenkingsbijeenkomst. Daar worden kransen gelegd en toespraken gehouden door minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind, burgemeester Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), Linda Nooitmeer. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, houdt een toespraak. De centrale bank trok in februari het boetekleed aan, na publicatie van een onderzoek waaruit bleek dat ze nauw betrokken was bij de Nederlandse slavernij. Verder is er muziek, onder anderen van Nyassa Alberta (bekend van haar rol als Tina Turner in de musical ‘Tina’) en Mirelys Morgan Verdecia, tweede violiste van het Concertgebouworkest. Presentator Simone Weimans praat met gasten.

De avonduitzending komt rechtstreeks vanaf het Keti Koti Festival, dat eveneens in het Oosterpark plaatsvindt. Met het festival wordt gevierd dat de ketenen zijn afgeworpen. Optredens zijn er van onder meer de Afro-Surinaamse percussiegroep Black Harmony. Malou Petter doet verslag van de festiviteiten en Simone presenteert de uitzending, waarin ook een terugblik wordt geboden op de belangrijkste momenten uit de herdenking, eerder op de dag. Te gast zijn NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer, Dagmar Oudshoorn (voorzitter van het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden) en Wayne Modest, inhoudelijk directeur van het Nationaal Museum van Wereldcultuur, waar onder meer het Tropenmuseum deel van uitmaakt).

Radio
De uitzending op NPO Radio 1, gepresenteerd door Saïda Maggé, bestaat voor een groot deel uit een live verslag van de herdenking. Verslaggever Marc-Robin Visscher is erbij; Jozephine Trehy loopt mee met de Bigi Spikri, de optocht in traditionele kledij die voorafgaat aan het Keti Koti Festival. Gasten in de uitzending zijn Jamilah Blom, schooldirecteur, en haar moeder Ernestine Comvalius, oud-directeur van het Bijlmer Parktheater.

NOS Herdenking Slavernijverleden
Vrijdag 1 juli
13.00-14.30u, NPO 1
13.00-14.30, NPO Radio 1
19.05-19.46u, NPO 2

Foto: de herdenkingsbijeenkomst van vorig jaar (ANP)

Deel dit artikel