Het WK ’74: totaalvoetbal, bakkebaarden en lang haar

Het WK ’74: totaalvoetbal, bakkebaarden en lang haar

Vijftig jaar geleden betoverde het Nederlands elftal tijdens het WK in West-Duitsland voetballiefhebbers over de hele wereld. Onder leiding van Johan Cruijff was het de zomer van het Totaalvoetbal, werd de ene na de andere tegenstander van de mat gespeeld. Alleen: ‘we’ wonnen niet: de Duitsers gingen er met de beker vandoor.
In de aanloop naar het EK in Duitsland maakt de NOS op de plek van Sophie & Jeroen een nostalgisch feelgood-programma over die legendarische zomer van 1974. Waarin niet alleen wordt teruggekeken op het voetbal van toen, maar ook op de mode en de muziek. Op de manier waarop we met elkaar omgingen, op hoe we ons informeerden en hoe we ons amuseerden. Het programma komt rechtstreeks vanuit de kantine van FC De Bilt en wordt gepresenteerd door Dione de Graaff.

Elk van de vijf afleveringen wordt opgehangen aan een of meer wedstrijden van toen: in aflevering 1 gaat het om de voorbereiding en de eerste wedstrijd, tegen Uruguay. De wedstrijden tegen Zweden en Bulgarije staan centraal in aflevering 2. Aflevering 3 draait om de wedstrijden tegen Oost-Duitsland en Argentinië. In aflevering 4 is de halve finale tegen Brazilië het onderwerp. Die wedstrijd staat nog altijd te boek als een van de hardste ooit op een WK gespeeld. Aflevering 5 behandelt de nog altijd traumatische finale tegen West-Duitsland.

Dione de Graaff heeft als sidekick Auke Kok, auteur van ‘We waren de beste’, de bestseller uit 2004 die het WK ’74 als onderwerp had. In gesprekken met gasten probeert ze een beeld te schetsen van hoe het leven eruit zag in 1974 en wat de verschillen zijn met nu, vijftig jaar later. Muziekkenner Leo Blokhuis legt dagelijks een muzikaal verband tussen toen en nu en voetbalstatisticus Bart Frouws van Voetbal International vertelt in elke aflevering hoe het spel van ‘la Naranja Mecánica’ nog doorleeft in het hedendaagse voetbal. Dagelijks wordt ook contact gelegd met voetbalverslaggever Jeroen Stekelenburg, die vertelt over de voorbereidingen van de Oranje-spelers op dit EK en de verschillen met die in 1974. Hoe wordt een geschikt hotel gekozen? Wat eten ze? Hoe gaan ze om met de pers? En hoe komen ze de tijd door tussen de wedstrijden en trainingen in?

Vast onderdeel is ook de zogeheten ‘Cruyff Turn’: de onnavolgbare passeerbeweging waarmee Johan Cruijff in de tweede wedstrijd de Zweedse rechtsback Jan Olsson in de luren legde. NOS op 3-presentator Emil van Oers gaat met oud-international en -straatvoetballer Rocky Hehakaija het land in om deze beweging uit de vergetelheid te halen en onder het volk te verspreiden. 

NOS Het Oranjegevoel van 1974
Maandag 10 t/m vrijdag 14 juni, 19.03-19.51 uur, NPO 1 (bij BVN op dezelfde uitzenddagen om 19.15 uur)

Foto: ANP

Deel dit artikel